back

Як працювала Держпродспоживслужба області у І півріччі: підсумки роботи

02-08-2018 | 11:28

Про підсумки роботи за шість місяців цього року говорили вчора, 1 серпня, під час засідання колегії Головного управління Держпродспоживслужби в області, яке провів начальник Управління Юрій Павлішен. До роботи також долучилися заступник голови ОДА Наталія Романова та заступник голови облради Арсен Дідур.

Розпочали з приємного: вручили почесні відзнаки працівникам профільної галузі.

Зокрема, за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у забезпечення ветеринарно-санітарного і епізоотичного благополуччя та з нагоди Дня працівників ветеринарної медицини Почесною грамотою облдержадміністрації нагороджено:

Філя Олега Васильовича — директора Ніжинської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;

Подяку голови облдержадміністрації оголошено:

Кравець Людмилі Миколаївні — начальнику Городнянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області;

Прудько Лідії Михайлівні — завідуючій Парафіївською дільничною лікарнею ветеринарної медицини Ічнянської районної державної лікарні ветеринарної медицини;

Ткач Тетяні Савеліївні — заступнику начальника, завідуючій відділом лікувально та лікувально-профілактичних робіт Чернігівської обласної державної лікарні ветеринарної медицини.

 

Звітували керівники всіх структурних підрозділів Держпродспоживслужби в області. Коротко про основне.

Протиепізоотична робота

Упродовж І півріччя цього року спеціалісти державної служби ветеринарної медицини області провели більше 800 тисяч діагностичних досліджень, понад 1,6 мільйона щеплень, дезінфекцію 1734 об’єктів загальною площею майже 730 тисяч м2, 35 тисяч лікувально-профілактичних обробок тварин.

Варто зазначити, що станом на 1 липня епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней контрольована. З початку року зареєстровано 78 випадків захворювання на АЧС, зокрема 42 — домашніх свиней, 29 — тварин дикої фауни та 7 — інфікованих об’єктів. При цьому не було зареєстровано жодного повторного випадку АЧС в оздоровлених неблагополучних пунктах області. З початку 2018 року зареєстровано два такі пункти, які були оздоровлені навесні.

Також за І півріччя 2018 року в області виявлено 32 неблагополучні пункти по сказу тварин різних видів: як домашніх, так і диких. Всього зареєстровано 41 захворівшу тварину.

Станом на 1 липня неблагополучна епізоотична ситуація по сказу тварин у Менському, Носівському, Ріпкинському та Чернігівському районах. Залишилося 22 неблагополучні пункти, в яких проводяться оздоровчі заходи згідно діючої інструкції.

У населених пунктах Чернігівщини проводиться відповідна профілактична робота.

Державний контроль

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини забезпечує якість та безпеку харчових продуктів та державний супровід продукції.

За півроку 11 підприємств отримали дозволи на розширення права експорту до різних країн світу харчової та нехарчової продукції згідно асортиментного переліку.

Всього 24 чернігівських підприємств мають право експортувати м’ясо-молочну продукцію, а також по одному – рибу та яйця більш ніж у 70 країн світу.

60 суб’єктів господарювань мають дозвіл на експорт кормів та кормових добавок.

Безпечність харчових продуктів

З січня по липень цього року державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках області провели 225 698 експертиз різних харчових продуктів. У результаті не допущено до реалізації 8761,8 кг продукції тваринного та рослинного походження. Притягнуто до адміністративної відповідальності 255 осіб на загальну суму понад 13 тисяч гривень.

Захист споживачів

Упродовж І півріччя проведено 87 перевірок суб’єктів господарської діяльності щодо дотримання законодавства про захист прав споживачів, з них 28 планові перевірки. Порушення виявлені на 37 підприємствах. Перевірено товарів (робіт, послуг) на загальну суму понад 1,2 мільйона гривень, забраковано товарів майже на сто тисяч.

 

 

Всього виявлено 41 вид порушень (відмова споживачу в реалізації його прав; відсутність необхідної, доступної та своєчасної інформації; реалізація продукції без документів, що підтверджують якість та безпеку товарів (робіт, послуг); реалізація товару, строк придатності якого минув тощо).

Загалом за півроку до профільного управління звернулися 459 споживачів. За результатами розгляду споживачам повернуто коштів на загальну суму більше 51 тисячі гривень.

Також проводилися перевірки характеристик продукції, досліджувались рекламоносії.

 

Державний санітарно-епідеміологічний нагляд

У сфері санітарного законодавства перевірено 133 об’єкта нагляду. Під час перевірок встановлено порушення на 34 об`єктах, у тому числі у 12 дошкільних та трьох загальноосвітніх навчальних закладах, двох закладах оздоровлення та відпочинку, 8 лікувально-профілактичних тощо. Винесені приписи.

Комісійні перевірки. Здебільшого це перевірки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Порушення санітарного законодавства встановлено на 72 об'єктах із 531 перевірених.

Санітарна охорона території України

Головне управління Держпродспоживслужби в області забезпечує здійснення державного санітарно-епідеміологічного контролю товарів у 12 зонах митного оформлення.

У І півріччі проведений державний санітарно-епідеміологічний контроль за понад трьома тисячами вантажами. Майже всі вантажі проконтрольовані з використанням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів «Єдине вікно». По 102 вантажам було відмовлено в проведенні санітарно-епідеміологічного контролю у зв’язку з відсутністю документів під час здійснення митного оформлення товарів.

 

— Перед нами стоїть два важливих завдання: успішне проведення оздоровчої кампанії, а також епізоотичне благополуччя в області, адже це питання напряму пов’язане з експортом сільгосппродукції, — підсумовуючи, наголосив Юрій Павлішен. — Звертаю увагу і на проведення перевірок з використанням елементів відеофіксації. Це обов’язкова умова. Інакше ваші дії можуть трактуватися як невиконання державної антикорупційної програми.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації