back

Про посилення відповідальності неплатників аліментів та захист прав дітей – на тематичному прес-брифінгу в ОДА

02-08-2018 09:13

Як на законодавчому рівні посилено відповідальність неплатників аліментів та яким чином це вже вплинуло на боржників, говорили вчора, 1 серпня, на прес-брифінгу в облдержадміністрації.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олег Трейтяк повідомив про роботу, що ведеться в області стосовно примусового стягнення аліментів, діючі механізми впливу на неплатників та новації другого пакету законопроектів #ЧужихДітейНеБуває.

Нагадаємо, що перший пакет відповідних законодавчих ініціатив вступив у силу в лютому цього року. Як результат – наразі на виконанні у територіальних відділах державної виконавчої служби перебуває понад 15 тисяч виконавчих проваджень про стягнення аліментів. Показник погашеної заборгованості по аліментним зобов’язанням склав понад 57 мільйонів гривень – сума стягнення аліментів зросла на 570%.

 

 

Детально про практичні аспекти діяльності стосовно впливу на боржників, законодавчі ініціативи та конкретні показники роботи також говорили заступник начальника Головного територіального управління юстиції Сергій П’ятниця, в. о. директора Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Бойко та адвокат Александр Радченко.

Усі виступаючі переконані, що нові, більш дієві і чіткі, законодавчі зміни нададуть ще вагоміші інструменти впливу на неплатників аліментів. Тим самим посилять захист прав дітей.

До речі, станом на 25 липня винесено та направлено до відповідних органів для виконання 3963 постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, 4033 постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, 4035 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування зброєю, пристроями для відстрілу патронів, 4035 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

 

Довідково. Деякі новації другого пакету законодавчих ініціатив #ЧужихДітейНеБуває (до слова, мова йде не лише про посилення відповідальності неплатників аліментів, а й про збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок, у вигляді податкових пільг на інших преференцій):

– збільшення рівня мінімального утримання дитини тим з батьків, хто не проживає з родиною, до рівня прожиткового мінімуму;

– запровадження виїзду дитини за кордон строком до 1 місяця з тим з батьків, з ким дитина проживає;

– спрощення порядку виїзду дитини за кордон з тим з батьків, який проживає окремо, але сумлінно виконує свої батьківські обов’язки;

– запровадження системи додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу (в залежності від строку заборгованості);

– притягнення до кримінальної відповідальності громадян, які ухиляються від суспільно корисних осіб;

– звільнення чиновників, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше 12 місяців;

– звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних батьків, які не платили аліменти понад 3 роки;

– застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці;

– право на відпустку без збереження заробітної плати для того з батьків, хто доглядає за важкохворою дитиною;

– зарахування до трудового стажу періоду догляду за важкохворою дитиною;

– пільги та преференції для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції;

– фінансові стимули для місцевої влади, яка опікуються дозвіллям і навчанням малечі, розвиває дитячий простір на місцях тощо.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода