back

Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів?

31-07-2018 | 14:13

Про механізми надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, говорили сьогодні на нараді за головування заступника голови ОДА Наталії Романової.

Право на статус визначене постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 № 268 .

Наразі ще жодна дитина, яка проживає на Чернігівщині, такого статусу не має. Тож зібрання вирішувало, як краще провести інформаційно-роз’яснювальну кампанію. Серед першочергових кроків: залучення до роботи ГО «Єдина родина Чернігівщини», закладів освіти на соціальних послуг.

Хто є дитиною, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів?

- дитина, яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні.

Куди звертатись з приводу надання статусу?

- до Служби у справах дітей за місцем проживання або взяття на облік ВПО.

Хто може звернутись від імені дитини?

- законний представник: батьки, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікун, піклувальник та інші особи в передбачених законом випадках;

- у разі переміщення дитини без законних представників: родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування.

Чи може дитина звернутись самостійно до служби у справах дітей?

- так, за умови досягнення 14 років.

Документи, які необхідно подати:

- заповнену заяву про надання дитині статусу;

- копію свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

- копію документа, що посвідчує особу заявника;

- копію документа, що підтверджує повноваження законного представника дитини або родинні стосунки між дитиною та заявником, або повноваження представника органу опіки та піклування.

Наприклад: для батьків дитини достатньо свідоцтва про народження дитини та паспорта громадянина; для баби або діда слід додатково надати копію свідоцтва про народження матері/батька дитини

- копію довідки про статус ВПО АБО документа, який підтверджує місце проживання/перебування дитини в зоні АТО

- копію висновку експерта за результатами судової експертизи, проведеної в ході досудового розслідування в кримінальному провадженні, яка встановлює факт отримання дитиною поранення, контузії, каліцтва, зазнанняфізичного, сексуального, психологічного насильства внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Скільки часу розглядається справа?

- рішення щодо надання статусу приймається органом опіки та піклування протягом 30 календарних днів з моменту реєстрації заяви.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації