back

«Стан сім’ї в Україні: виклики та перспективи»

20-07-2012 | 15:25

20 липня у Чернігові, у рамках соціального проекту «Щаслива сім’я. Попередимо домашнє насильство разом», відбулося засідання круглого столу «Стан сім’ї в Україні: виклики та перспективи», учасники якого обговорили шляхи реалізації пріоритетних напрямків концепції Державної соціальної програми підтримки сім’ї на період до 2016 року та представили передовий досвід роботи з молоддю, нареченими, подружжями та сім’ями.

У заході взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Тканко, головний спеціаліст департаменту моніторингу, аналізу та оптимізації соціальної сфери Міністерства соціальної політики України Федір Фомін, президент Всеукраїнського благодійного фонду «Сім’я» Адріан Буковинський, представники відділів (секторів) у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, районних та міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Звертаючись до присутніх, Віктор Тканко наголосив на важливості запропонованої для обговорення теми.

«Державна сімейна політика, яка є пріоритетною складовою програми діяльності Президента України та Уряду, стосується кожного з нас, а забезпечення сприятливих умов для всебічного розвитку сім’ї, реалізація сім’єю своїх функцій, поліпшення життєвого, культурного, духовного рівня, збереження і відродження родинних цінностей – нагальні задачі сьогодення», – зазначив він та закликав учасників заходу взяти активну участь у обговоренні проблеми.

Віктор Тканко, зокрема, відмітив той факт, що за останні роки в країні вдалося зробити значні кроки щодо покращення функціонування сім’ї, хоча, за його словами, залишається ще ряд невирішених проблем, які проявляються в нівелюванні цінностей шлюбу, нерозумінні певною частиною молоді взаємних прав і обов’язків у сім’ї, зростанні кількості розлучень та сімей з однією дитиною, збільшенні неповних сімей, у яких діти виховуються одним з батьків.

Так, за останніми даними Головного управління статистики, в області проживють близько 461 тисячі сімей, із них 34% родин виховують дітей віком до 18 років. Майже 82% складають сім’ї, які мають одну дитину, лише 1% від загальної кількості сімей – багатодітні. Близько 46 тис. сімей (або 10% від загальної кількості сімей), є неповними, в яких дітей виховує один із батьків, частіше – мати (89 %).

Згідно з єдиним обліком багатодітних сімей станом на 01.07.2012 в області проживає 5253 багатодітних сімей, в яких виховується 17622 дітей віком до 18 років, що на 541 сім’ю більше, ніж проживало в аналогічному періоді 2011 року. У 2012 році в порівнянні з 2011 роком на 83 родини збільшилась кількість молодих багатодітних сімей (1570 проти 1487). Молоді сім’ї складають 29,9% від загальної кількості багатодітних сімей.

У ході засідання учасники круглого столу обговорили пріоритетні напрямки реалізації сімейної політики та акцентували увагу на необхідності проведення роботи щодо збереження родинних стосунків, вихованні у молоді відповідального батьківства, здійсненні заходів в інтересах молодих сімей та сімей з низьким матеріальним достатком.

За словами головного спеціаліста департаменту моніторингу, аналізу та оптимізації соціальної сфери Міністерства соціальної політики України Федора Фоміна, саме з метою вирішення конкретних питань сімейної політики була розроблена Державна соціальна програма підтримки сім’ї на період до 2016 року, концепція якої вже схвалена. І сьогодні є всі підстави говорити про те, що до кінця поточного року ця програма буде затверджена.

«Державна соціальна програма підтримки сім’ї на період до 2016 року охопить основні напрямки реалізації сімейної політики такі, як формування позитивного іміджу сім`ї в суспільстві; формування свідомого ставлення молоді до шлюбу та соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах; і, насамперед, підготовка молоді до життя в подружжі», - відмітив Федір Фомін.

Зі свого боку, президент Всеукраїнського благодійного фонду «Сім’я» Адріан Буковинський детально познайомив присутніх з власним досвідом роботи з молоддю, нареченими, подружжями та сім’ями, окреслив основні тенденції у сфері допомоги сім’ям.

За результатами жвавого обговорення, учасники круглого столу дійшли висновку, що на сьогодні питання вироблення чіткого плану дій щодо реалізації державної сімейної політики є досить актуальним, визнали необхідність розробки та затвердження обласної, районних та міських програм підтримки сімей в регіоні.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації