back

Вже до кінця року на Чернігівщині мають побудувати 21 сільську медичну амбулаторію

11-07-2018 | 15:49

В області наполегливо працюють над створенням спроможної мережі медичних установ. Про це на брифінгу в прес-центрі «Чиста політика» розповіли начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш та головний лікар Чернігівської обласної лікарні Андрій Жиденко.

Ми вже увійшли в той період, коли зміни у медичній галузі відчуваються, — зазначив Петро Гармаш. — Особлива увага на усіх рівнях в державі зараз приділяється сільській медицині. Тільки для Чернігівщини на її розвиток виділено майже 139 мільйонів гривень.

Ці кошти, за словами начальника управління охорони здоров’я ОДА, буде витрачено, переважно, на будівництво 21 лікарської амбулаторії. Фахові робочі групи у кожному районі вивчили стан медичної мережі і розробили план підвищення її ефективності.

На сьогодні до цієї мережі входять 156 амбулаторій та понад 600 фельдшерсько-акушерських пунктів. Проте частина амбулаторій розташована у дуже старих та мало придатних для надання сучасних медпослуг приміщеннях. Тому й виникла потреба у будівництві нових.

Паралельно з реорганізацією мережі триває підписання декларацій між лікарями та пацієнтами. Коли кількість укладених договорів перевищить 45% запланованого, медичний заклад зможе перейти на механізм прямих оплат, що дозволить не лише поліпшити матеріально-технічне забезпечення медустанов, а й збільшити заробітну плату лікарів первинної ланки.

В облуправлінні охорони здоров’я сподіваються, що кардинальні зміни у фінансуванні допоможуть позбутися і ще однієї проблеми — дефіциту кадрів. Адже в області зараз не вистачає близько 1300 лікарів, у тому числі й більше сотні — первинної ланки.

Створення спроможної мережі медичних установ, насамперед — належно оснащеного первинного рівня, максимально наблизить медичні послуги до сільського населення і дозволить суттєво знизити кількість випадків занедбаних захворювань. Особливо актуально це для Чернігівщини, де щільність населення є однією з найнижчих в Україні і люди з віддалених сіл часто зволікають з поїздкою до районної лікарні, — наголосив Андрій Жиденко.

Важливою складовою надання якісної медичної допомоги він назвав також впровадження телемедицини, завдяки якій сімейні лікарі зможуть отримувати профільні консультації колег з обласного центру. Ефективність такого формату діяльності, за словами Андрія Жиденка, підтверджена досвідом співпраці між обласною та районними лікарнями.

Застосування новітніх способів надання лікарської допомоги потребує відповідного технічного устаткування. Керівники медичної галузі області з вдячністю відзначили, що відчутну допомогу у придбанні сучасного медичного обладнання надають народні депутати, обрані у мажоритарних округах Чернігівщини.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.