back

Глава держави привітав із 70-ю річницею «Завод 410 ЦА»: Будувати і ремонтувати авіаційну техніку завжди було справою кращих

06-07-2018 | 20:13

Президент Петро Порошенко привітав із ювілеєм трудовий колектив державного підприємства «Завод 410 ЦА», який відзначає 70-у річницю від дня утворення. «Дуже небагато країн в світі можуть похвалитися наявністю в себе авіабудівних і авіаремонтних підприємств. Авіаційна галузь – це як знак якості для будь-якої держави, це як символ приналежності до виняткового клубу розвинених держав. Адже авіаційна галузь – це інновації, високі технології, але головне це надзвичайно високий рівень, вишкіл, талант фахівців, будівельників, конструкторів», - наголосив Глава держави.

Президент підкреслив, що Україна володіє всіма необхідними якостями і пишається своїми авіабудівниками та авіаремонтниками. «Доки країна будує літаки і здатна їх відновлювати та модернізувати, країна буде залишатися рівною серед рівних на високотехнологічних ринках. Україна і авіабудівні, авіаремонтні підприємства залишаються дуже привілейованими партнерами для наших іноземних друзів. Будувати і обслуговувати, ремонтувати авіаційну техніку завжди було справою кращих», - наголосив Петро Порошенко.

За його словами, працівники 410-го заводу здійснили капітальний ремонт понад 6 тис. літаків, модернізували та відремонтували більше 40 тис. двигунів. Глава держави наголосив, що це солідний здобуток та висока репутація заводу і його фахівців, і Україна віддає шану людям, які заклали потужний фундамент літакобудівної галузі, сконструювали та побудували найкращі зразки авіаційної техніки, які сьогодні є основою українського авіаційного парку та багатьох інших країн світу.

«Продукція вашого заводу завжди була конкурентоздатною. Але зараз у нас є інші умови замість того, щоб змагатися на зовнішніх ринках. На жаль, в умовах, коли російський агресор розпочав окупацію, агресію проти нашої держави, незаконну анексію Криму, це виклик, який пов'язаний не з мирним змаганням якості і надійності. І зараз українські крила знов мусять воювати. І саме українські крила боронять українське небо і українську землю», - наголосив Глава держави.

Президент підкреслив, що в таких умовах робота авіабудівної і авіаремонтної галузі набуває особливого значення, адже працівниками заводу відновлено чимало літаків авіаційного парку ЗСУ, Нацгвардії, Державної служби України з надзвичайних ситуацій і велика кількість літаків в рамках співпраці з нашими міжнародними партнерами.

Глава держави розповів, що поцікавився технологічними інноваціями на 410-му. «Знаю, що тут опанували відновлення деталей літаків лазерним різанням та плазмовим напиленням. Потрібно надалі просуватися в опануванні високих технологій і нових компетенцій. Вітаю ваші ініціативи із поглиблення міжнародного співробітництва», - зауважив Президент. Він привітав угоду з американською корпорацією Rockwell Collins, яка виготовляє цифрові та електронні системи. Глава держави також зауважив, що позитивні відгуки про роботу заводу почув далеко за межами України, зокрема в Індії, Бангладеші, Казахстані тощо.

Особливо Президент відзначив трудові династії 410-го заводу: «Уявіть собі: загальний трудовий стаж династії Сиваш – майже 124 роки, династії Гордини – 89 років, Ноздриних – 69 років, Ілічкіних-Ткаченко – 61 рік». Він зауважив, що робота цих трудових династій заводу заслуговує на високу повагу і схвальну оцінку.

Президент наголосив, що сьогоднішні виклики ставлять перед всіма чіткі і амбітні завдання. «Перше – це безпека наших літаків в після-ремонтний період під час експлуатації, подальша робота над вдосконаленням технологічних процесів ремонту та обслуговування авіаційної техніки», - підкреслив він. Глава держави також акцентував увагу на важливості активної співпраці з міжнародними партнерами. «Бо блокування постачання комплектуючих з боку Російської Федерації не поставило оборонно-промисловий комплекс на коліна. Ми знаходимо інших партнерів, робимо імпортозаміщення і не дозволимо нікому диктувати нам свої умови», - наголосив Президент, нагадавши, що вчора підписав Закон «Про національну безпеку України».

Глава держави привітав працівників з ювілеєм та з черговою перемогою у вигляді красеня-літака Ан-26: «Ви робите надзвичайно велику і надзвичайно важливу справу для держави. Україна вдячна вам за відданість, чесність, за вашу працю».

Прес-служба Президента України