back

Підвищено пенсії деяким категоріям пенсіонерів

04-07-2018 | 11:34

Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» з 1 липня цього року збільшений прожитковий мінімум до 1435 гривень для осіб, які втратили працездатність. Відповідно, розмір мінімальної пенсійної виплати зріс із 1373 до 1435 гривень.

Зокрема, підвищення стосується тих пенсіонерів, які досягли пенсійного віку, але не мають повного страхового стажу і розмір їхньої пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною), не досягає 1435 гривень.

Також підвищились пенсії почесним донорам України. Для них прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць збільшився з 1700 до 1777 гривень, відповідно розмір надбавки зріс із 170 до 177,7 гривні.

Збільшився також максимальний розмір пенсії, оскільки він залежить від розміру прожиткового мінімуму. Законодавчо визначено, що максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Відповідно, максимальний розмір пенсії підвищився з 13730 до 14350 гривень.

Таким чином, установами Пенсійного фонду України в області перераховано 20,9 тисячі пенсій, або 6,6% від загальної пенсіонерів. Додаткові видатки склали майже 1,2 мільйона гривень, середній розмір підвищення – 57 гривень.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного Фонду України в Чернігівській області