back

Заборона на закупівлю молока другого ґатунку поки що не запроваджується

04-07-2018 | 07:59

До 1 січня 2020 року молоко другого класу буде прийматися переробними підприємствами на будь-які цілі. З 1 січня 2020 року по 1 січня 2022-го буде встановлений перехідний період, протягом якого молоко другого ґатунку прийматиметься, але вже виключно в технічних цілях для виробництва нехарчових продуктів (наприклад, кормів для тварин або казеїну). Про це зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час інтерв’ю одному з українських телеканалів.

– З 1 липня нічого не змінилося, молоко 2-го ґатунку не відмінили. Селяни та всі, хто виробляє молоко, можуть спокійно його здавати на підприємства до 1 січня 2020 року. Тобто, на підставі чинного законодавства до 2020 року молоко абсолютно всіх ґатунків, у тому числі і другого, приймається і використовується молокопереробними підприємствами для харчових цілей, – повідомила Олена Ковальова.

Разом з цим, з метою підвищення якості молока та встановлення єдиних, адаптованих до норм ЄС вимог щодо безпечності, якості та гігієни при виробництві та введенні в обіг молока, молозива та молочних продуктів, Мінагрополітики розробило проект наказу «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів».

Вказані вимоги мають на меті запровадити належну виробничу практику виробництва, переробки, введення в обіг молока та молочних продуктів.

Для забезпечення належної якості та безпечності при виробництві молока держава надає значну фінансову підтримку. Так, скористатися коштами та підвищити якість своєї продукції виробники можуть в рамках програми підтримки тваринництва (4 мільярди гривень на 2018 рік) та програми розвитку фермерства і кооперації (1 мільярд гривень).

Коли 30% молока, що йде на переробку, – це молоко другого ґатунку, то очевидно, що необхідні час та умови для того, щоб селяни або ті, хто виробляють молоко другого ґатунку, мали можливість переорієнтуватися, перебудуватися. Тому держава здійснює і фінансову підтримку, й інформаційну, – підкреслила замміністра.

Як відомо, на сьогодні здійснені нарахування дотацій фізичним особам за вирощування молодняку ВРХ у сумі 6,7 мільйона гривень, сільгосппідприємствам за утримання корів у обсязі 259,2 мільйона гривень та компенсацію відсотків за кредитами – 21,4 тисячі гривень.

На Чернігівщині цього року спецдотація 120 суб’єктам господарювання на утримання корів склала майже 27 мільйонів гривень. За вирощування молодняка ВРХ, який народився у господарствах фізичних осіб, 101 власник отримав 181 тисячу гривень.

За матеріалами Міністерства аграрної
політики та продовольства України,
Департаменту агропромислового розвитку, екології
та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації