back

Реформування інтернатних закладів — процес поступовий

03-07-2018 | 19:10

На цьому наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова під час сьогоднішнього засідання профільної робочої групи.

—   Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей (а також план заходів) розрахована до 2027 року. Адже головне — не закрити за рік всі інтернатні заклади, а влаштувати дітей у більш комфортні умови виховання, — зазначила заступник голови ОДА.

Регіональний план же має бути готовий до кінця поточного року. Варто зазначити, що його проект уже є. До напрацьованого свої пропозиції додадуть представники Консультанта проекту „Розробка і впровадження регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів у Чернігівській області)”.

Команда Консультанта працює в області з березня. Загалом її робота включає технічну розробку програм реформування чи трансформації п’яти найбільших інтернатних закладів регіону: від оцінки спроможності громади підтримувати нові інституції виховання до вивчення індивідуальних потреб дітей.

Проектом передбачено й проведення перекваліфікації персоналу інтернатів та організацію тренінгів для батьків.

—    Процес ліквідації інтернатних закладів має йти паралельно з утворенням системи альтернативних методів виховання. Облдержадміністрація не чекає бездіяльно готової моделі реформи. Ми вже активно працюємо з об’єднаними територіальними громадами, адже без їх підтримки не обійтися. Досліджуємо можливості створення дитячих будинків сімейного типу, патронатних сімей тощо, — зауважила Наталія Романова.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю
Чернігівської облдержадміністрації