back

У Чернігові триває ліквідація наслідків підтоплення

30-06-2018 | 17:58

30 червня внаслідок інтенсивних опадів у Чернігові сталося підтоплення біля 90 приватних домоволодінь на близько 20-ти вулицях міста. 

Протягом дня для проведення аварійно-рятувальних робіт залучено 19 одиниць техніки, гумові човни, працювали 13 мотопомп та маже 70 чоловіків особового складу управління ДСНС України в області. Задіяно міські служби та комунальна техніка.

До 12 години дня рівень води майже спав, з підтоплених будинків евакуйовано 16 чоловік, з яких 3 – передані медичним працівникам.

Наразі завершено роботи по відкачуванню води у 23 господарствах. У місті частково залишаються підтопленими 19 вулиць. Найбільше - Кленова, Кільцева, Лісковиця, Текстильщиків, Декабристів.

Оперативно у Чернігівській міській раді зібралася комісія з ліквідації надзвичайної ситуації, що склалася внаслідок негоди. Члени комісії вирішили об’їхати найбільш критичні місця в місті й надати всю необхідну допомогу людям, аби нікого не залишити наодинці зі стихійним лихом.

За повідомленням відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради, лише за останню ніч з 29 червня на 30 червня у місті випала понад місячна норма опадів – 72 мм. Цей циклон спричинив стихійні явища по всій території країни. Завтра він має відступити, а на зміну йому прийде прохолодна погода. Втім, ще сьогодні зливи можуть повторитися.

Наразі серед найбільших руйнувань - часткове пошкодження стін житлових будинків по вул. Толстого, 7 та  Текстильників, 23, а також деформація  дорожнього покриття біля автомобільного мосту через річку Білоус у Чернігівському районі. Рух по автодорозі не порушено, ремонтні роботи дорожнього покриття будуть проводитись з понеділка. 

Наприкінці дня 30 червня, після вивчення ситуації на місцях у найбільш постраждалих районах міста, комісія з ліквідації надзвичайної ситуації провела друге засідання. Голова комісії, заступник міського голови Андрій Черненко наголосив, що першочергово необхідно вирішити питання надання належної допомоги постраждалим мешканцям міста. 

Так, жителі двох таких будинків, зокрема, по вул. Декабристів, 8 та по вул. Текстильщиків, 23, загалом приблизно 50 осіб, потребують відселення, адже залишатися там небезпечно. Для них терміново знайдені вільні помешкання у гуртожитку Будівельного ліцею по вул. Івана Мазепи, 70 та по просп. Перемоги, 183 у будинку «Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2» Чернігівської міської ради.

У Чернігівському навчально-реабілітаційному центрі №2 по просп. Перемоги, 183 відсьогодні організовано збір необхідних речей для дітей різного віку та дорослих. Також, на період відселення постраждалих місто організує їх триразове харчування щодня, яке забезпечить комунальне підприємство «Шкільне».  

Крім того, у звільнених будинках буде забезпечена цілодобова охорона порядку силами поліції та муніципальної варти на період приведення до належного стану цих будинків та вивчення ситуації щодо подальшої їх експлуатації.

Також під час наради визначені місця, які потребують негайного реагування щодо ліквідації наслідків негоди для запобігання нещасних випадків. Для цього, окрім комунальних служб, додатково залучатимуться також місцеві сили Національної гвардії та Залізничного полку. 

Ліквідація наслідків підтоплення триває. 

 

За інформацією Управління ДСНС України в області, Чернігівської міської ради