back

Президент внесе до Парламенту зміни до Конституції щодо закріплення стратегічного напрямку руху України до членства в ЄС та НАТО

28-06-2018 | 11:43

Президент Петро Порошенко внесе на розгляд Верховної Ради зміни до Конституції України в частині закріплення в Основному законі стратегічних цілей Української держави – набуття членства України в Європейському Союзі та Північноатлантичному Альянсі.

«Ще одні зміни до Конституції на яких я наголошую. Найближчим часом мною буде передано до Верховної Ради проект змін до Конституції – поправку, яка закріпить дві наших стратегічних цілі тісно пов’язані одна з одною», - сказав Президент під час урочистих заходів з нагоди Дня Конституції України.

Глава держави повідомив, що готуючи цю ініціативу, він виходив з трьох надзвичайно важливих міркувань. «По-перше, європейська та євроатлантична інтеграція чітко відповідають національним інтересам України. По-друге, орієнтація на Євросоюз та Північноатлантичний Альянс підтримуються абсолютною більшістю громадян, про що переконливо свідчить динаміка громадської думки. Але при цьому, по-третє, існує очевидна загроза ревізії європейської та євроатлантичної стратегії під впливом різних зовнішніх та внутрішніх обставин. І походить вона не лише від тих сил, які заслужили собі репутацію п’ятої колони», - сказав Петро Порошенко.

За його словами, «серед політиків дедалі більше стає охочих поставити під сумнів наш чітко вивірений європейський курс, і нам вже окремі безвідповідальні політикани малюють необхідність повернення на Схід».

«Щоб ніхто і не думав петляти, впевнений, що це має бути прямим текстом зафіксовано у Конституції», - підкреслив Президент та висловив впевненість, що існує можливість зібрати триста голосів за це рішення у нинішньому складі Верховної Ради.

«І нам треба негайно починати роботу в цьому напрямку», - підсумував Глава держави.