back

Геннадій Зубко: Стабільне проходження опалювального періоду – зона відповідальності місцевої влади

26-06-2018 | 17:35

Стан підготовки регіонів до осінньо-зимового періоду – тема селекторної наради, яку сьогодні, 26 червня, провів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Від Чернігівщини в заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Юлія Свириденко, керівники профільних підрозділів і установ області, представники підприємств тепло-, водо-, газо- та електропостачання.

– В умовах фінансової децентралізації у місцевого самоврядування є всі можливості вчасно і належним чином підготуватися до опалювального сезону 2018/2019 років. У руках місцевого самоврядування — і потужний фінансовий ресурс, і теплопостачальні підприємства. На сьогоднішній день ми зробили багато речей, щоб підсилити місцеве самоврядування у питаннях підготовки критичної інфраструктури до опалювального сезону, – зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що тільки за минулий рік доходи місцевих бюджетів становили 192 мільярди гривень. А на 1 червня цього року місцеві бюджети вже склали 89 мільярдів гривень, тоді як у 2017 році на цей день було 72 мільярди гривень. Разом з тим, на підготовку критичної інфраструктури до зими органи місцевого самоврядування витрачають лише 3 % своїх бюджетів розвитку. На ці кошти не можливо належно підготуватися до опалювального сезону.

– Учергове наголошую: старт та стабільне проходження опалювального періоду – зона відповідальності місцевої влади. Муніципалітети, маючи всі можливості – фінансові і технічні, відповідальні за вчасне підключення соціальних і житлових об’єктів до тепла. Початок і проходження опалювального сезону – абсолютно планова робота, яка здійснюється не за один день чи тиждень. Вона має бути системною та скоординованою. Для того, щоб увійти в опалювальний сезон потрібна комунікація та злагодженість всіх органів, підприємств та служб, а також чітке розуміння своєї зони відповідальності, — наголосив Геннадій Зубко.

Крім того, Віце-прем’єр-міністр доручив усім дотичним службам та представникам органів влади в регіонах пришвидшити роботу з реструктуризації боргів підприємств тепло- та водопостачання.

На Чернігівщині підприємства паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єкти соціальної сфери до осінньо-зимового періоду готуються планово. На сьогодні рівень підготовки – біля 30 %.

Так, готовність об’єктів теплопостачання – 19 %; водопровідно-каналізаційного господарства – 23 %; електроенергетики – 40 %; газопостачання – 13 %; житлового фонду – 20 %; соціальної сфери – 27%

На складах КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ ФІРМИ «ТЕХНОВА» накопичено майже 104 тисячі тонн вугілля. Договори на постачання вугілля укладені та виконуються згідно з графіком.

Комунальними підприємствами підготовлено понад 3 тисячі тонн посипкового матеріалу і реагентів (7,2 %) та 124 одиниці спеціалізованої прибиральної техніки (50,4 %).

Також Службою автомобільних доріг області заготовлено 5,5 тисяч тонн (13 %) посипкового матеріалу та півтисячі тонн (6,5 %) технічної солі. До роботи на автодорогах Чернігівщини готують 223 одиниці техніки.

 

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва
та житлово-комунального господарства України,
Департаменту житлово-комунального господарства та
паливно-енергетичного комплексу Чернігівської облдержадміністрації