back

Україна житиме завдяки вашій мужності, відданості і доки ви бережете традиції служіння своєму народові - Президент бійцям Нацгвардії

23-06-2018 | 08:45

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Запорізької області відвідав 9-й полк оперативного призначення Національної гвардії України. 

«Дивлячись сьогодні на вас, нащадків бойової слави українських лицарів, я розумію – Україна житиме завжди. Житиме завдяки вашій мужності й відданості. Житиме, доки передаватимуться від діда до онука, від батька до сина традиції служіння своєму народові. Вічна пам'ять усім загиблим героям. Слава та шана воїнам-захисникам України. Слава бійцям Національної гвардії. Слава Україні», - звернувся до військових Верховний Головнокомандувач.

Глава держави наголосив, що протягом вже чотирьох років Україна у жорстокій боротьбі захищає своє право на існування як незалежна держава. «Цей досвід спонукає нас ще раз оцінити біль трагедії та велич подвигу мільйонів українців, які загинули, боронячи нашу землю у Другій світовій. Теперішня війна Росії проти України докорінним чином змінила світогляд наших громадян. Повернулися до вжитку старі й здавалося б давно забуті поняття: загиблі, поранені, окуповані території, біженці, руїни», - сказав Президент.

Однак, зазначив Петро Порошенко, «ми знову побачили властиві українцям патріотизм і любов до Вітчизни, гідність і жертовність, звитягу і честь, доблесть і самовідданість». Він наголосив, що «саме ці риси притаманні воїнам і Збройних Сил, і Національної гвардії». 

 «Я горджусь і пам’ятаю першу присягу першого батальйону Національної гвардії», - сказав Верховний Головнокомандувач, додавши, що пишається тим, що причетний до відродження Національної гвардії України, яке розпочалося у 2014 році.

Президент особливо відзначив подвиги гвардійців та згадав Героя України Богдана Заваду, який служив у цій військовій частині та загинув за Україну в 2014 році. Глава держави подякував полку за турботу про родину героя. «Зараз у строю стоять Тетяна та Олексій Завада, дружина та син.  Після загибелі батька полк став для Олексія новою родиною. Вдячний вам за турботу та активну участь у вихованні юнака. Упевнений, Олексію, що Ви станете гідним продовжувачем традицій бойової слави, з гордістю носитиме прізвище Завада і ніколи не підведете Вашого батька»,  - сказав Петро Порошенко.

Присутні вшанували пам'ять 215 гвардійців, які загинули, боронячи Україну від агресора, хвилиною мовчання.

Петро Порошенко підкреслив, що за чотири роки практично з нуля в Україні створили одну із найкращих армій Європи, яка міцно тримає оборону на Сході нашої держави та всього європейського континенту. Він також наголосив, що «новий Закон про національну безпеку запроваджує передові світові стандарти у наше військо, діяльність спецслужб і правоохоронних органів України, всього сектору оборони і безпеки».   

«Він зміцнює наш воєнний та оборонний потенціал, посилює цивільний контроль за армією, прозорість військового бюджету.  Закон створює нові можливості для військово-технічної співпраці і з нашими союзниками, передусім Сполученими Штатами. Це стосується і постачання сучасних оборонних озброєнь. Внаслідок виконання Закону Україна стане сильнішою, а безпека громадян – надійнішою», - сказав Петро Порошенко.   

За його словами,  коли цей Закон буде імплементовано, Збройні Сили і увесь безпековий сектор повною мірою відповідатимуть критеріям членства України в НАТО. Він також висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає президентську ініціативу закріплення європейської та євроатлантичної інтеграції в Конституції України.

Прес-служба Президента України