back

Володимир Хоменко: «Аграрний сектор – це основний напрямок, який повинен підняти економіку області»

13-07-2012 | 15:49

На цьому голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив під час проведення обласної науково-практичної конференції з питань застосування новітніх технологій в агропромисловому виробництві ТОВ «Земля і Воля» у Бобровицькому районі.

У нараді взяли участь голова обласної ради Анатолій Мельник, генеральний директор ТОВ «Земля і Воля», Герой України Леонід Яковишин, голови районних державних адміністрації та районних рад, керівники обласних управлінь, підприємств та організацій, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій.

Розпочалася конференція з практичної частини, під час якої учасники заходу ознайомилися з системою машин та обладнання для внесення безводного аміаку, технологічними особливостями його внесення під сільськогосподарські культури; оглянули елеваторне господарство та завод з переробки кукурудзи ТОВ «Земля і Воля».

Це господарство, яке з моменту заснування очолює Герой України Леонід Григорович Яковишин, під час пленарної частини науково-практичної конференції голова облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав одним з кращих сільськогосподарських підприємств не лише області, а й країни. Підприємство вже давно використовує передові аграрні технології, на площі у понад 30 тисяч гектарів вирощуються кращі сорти сільськогосподарських культур, застосовується найсучасніша техніка, працює понад тисяча робітників.

Стратегія підприємства: сталий розвиток, впровадження позитивного досвіду зарубіжних сільськогосподарських керівників та підтримка соціальної інфраструктури регіону.

Однією з нових технологій у ТОВ «Земля і Воля» є практика застосування рідкого аміаку для удобрення посівів сільськогосподарських культур: він у рази дешевший, ніж аналогічні добрива та ефективніший за низкою показників.

У зв’язку з цим доповідач з питання особливостей застосування безводного аміаку під сільськогосподарські культури, доктор сільськогосподарських наук, професор Інституту агрохімії та ґрунтознавства ім. Соколовського Національної академії аграрних наук України Анатолій Фатєєв запропонував Леоніду Яковишину співробітництво та інформаційний супровід у напрямку вивчення впливу аміаку на ґрунт та сільськогосподарські культури у ТОВ «Земля і Воля».

Також учасники науково-практичної конференції розглянули питання впливу науково-обгрунтованої системи удобрення сільськогосподарських культур на рівень врожаїв сільгоспкультур та підтримання родючості ґрунтів; основні заходи в насінництві сільськогосподарських культур для забезпечення товаровиробниками області посіву озимих та ярих культур під урожай 2013 року; розробку проектів землеустрою територій сільськогосподарських підприємств.

Основні завдання агропромислового комплексу Чернігівщини в поточному році окреслив заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло, зосередивши увагу присутніх на організованому проведенні жнив, формуванні регіональних ресурсів продовольчого зерна та інших актуальних питаннях.

Про сучасні прийоми організації аграрного виробництва в ТОВ «Земля і Воля» розповів його генеральний директор Леонід Яковишин.

Підбиваючи підсумки науково-практичної конференції, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав діяльність господарства яскравим прикладом соціальної відповідальності бізнесу за розвиток території, який треба обов’язково впроваджувати на теренах області. Адже за сприяння ТОВ «Земля і Воля» будуються будинки, ремонтуються дороги, виділяються кошти на утримання закладів освіти, культури, здійснюється благоустрій району.

Очільник області підкреслив: влада повинна співпрацювати та знаходити порозуміння з аграрним бізнесом стосовно його соціальної відповідальності на взаємовигідних умовах.

«Аграрний сектор – це наш основний напрямок, який повинен підняти економіку області. Ми повинні детально відпрацювати стратегію розвитку кожного господарства у кожному районі: які результати своєї діяльності воно має зараз і в якому напрямку рухатиметься у найближчі роки, враховуючи загальнообласні тенденції"- зауважив Володимир Хоменко.

Чернігівщина поставила перед собою амбітну мету – вийти на рубіж у 3 мільйони тонн зерна на рік. Але це, за словами голови облдержадміністрації, лише маленька складова великого шляху: поки в області повністю не вирішені питання доробки, сушки і збереження зерна, тож на них і треба зосередити увагу в районах та вишукати наявні можливості стосовно їх врегулювання.

Незмінною залишається увага до розвитку тваринництва.

«Все, що ми отримали, повинно надходити до покупця у готовому продукті. Вся додана вартість повинна залишитися в області. За тваринництвом постає питання переробки: і цей шлях ми повинні знати досконально по кожному району, по кожному підприємству. Від цього буде повне бачення того, як буде розвиватися територія: де будуть з’являтися робочі місця, наповнюватися бюджет тощо», - наголосив Володимир Хоменко.

На його думку, на прикладі ТОВ «Земля і Воля» треба поєднати досвід авангардних господарств та адаптувати його до тих, що поки що відстають. Зокрема, керівник області зауважив, що безводний аміак має використовувався не лише у ТОВ «Земля і Воля», а й в інших господарствах. Для цього треба відпрацювати схеми об’єднання сільськогосподарських товариств щодо використання спеціальної техніки, а також докласти спільних зусиль для розповсюдження передових технологій ТОВ «Земля і Воля» в області.

Також керівники районів отримали доручення невідкладно розрахуватися за земельні та майнові паї і закріпити всі дороги за землекористувачем. Голова облдержадміністрації наголосив: усі узбіччя доріг повинні бути обкошені. «Люди повинні бачити, що господарі цієї землі дбають не лише про свою кишеню, а й про те, в яких умовах тут живуть люди», - зазначив Володимир Хоменко.

За результатами науково-практичної конференції буде підписано відповідне доручення голови облдержадміністрації.

Прес-служба облдержадміністрації