back

Актуальні питання реформи децентралізації обговорили під час візиту Геннадія Зубка та Послів G7 до Кіптівської ОТГ

21-06-2018 17:22

– Країни G7 надають системну допомогу у впровадженні в Україні реформ, зокрема децентралізації. Це безпрецедентний приклад, коли навколо однієї реформи – децентралізації, об’єдналися всі міжнародні партнери і взяли в роботу кожен свій напрямок – медицину, освіту, адміністративні сервіси, планування територій тощо. І у кожний напрям вони залучають кращий європейський і світовий досвід. Сьогодні Україна – це успішний приклад з точки зору залучення найкращих принципів демократичного управління. Дякую послам G7 за спільну роботу, - на цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час сьогоднішньої спільної з Послами країн G7 поїздки до Кіптівської ОТГ на Чернігівщині.

Під час поїздки дипломати, зокрема, відвідали Кіптівський ЦНАП, модернізований за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

– Надання якісних адміністративних послуг – це в першу чергу обличчя влади. І недарма голова Кіптівської ОТГ на Чернігівщині розпочав саме з розбудови центрів надання адміністративних послуг. 746 ЦНАПів уже сьогодні функціонують в Україні, з яких 88 – в ОТГ. Для того, щоб створити можливості 30-хвилинної доступності до адміністративних послуг, в Україні ще потрібно відкрити біля 250 ЦНАПів. Але їх може бути ще більше, питання тільки в якості стандартів надання послуг. Сьогодні ми продемонстрували, що надання 97 адміністративних послуг у невеликій Кіптівській громаді – це вже є результат. І якість цього сервісу стала можливою завдяки підтримці міжнародних партнерів, які надали сучасне програмне забезпечення і провели навчання для персоналу, — зазначив Геннадій Зубко.

Під час поїздки Посли G7 відмітили успішність реформи децентралізації та запевнили у подальшій підтримці її впровадження. Посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив: «Децентралізація в Україні, це коли кожний регіон, кожне село, кожна громада може взяти у свої руки свою долю й залучити до співпраці міжнародного партнера». Він відзначив, що на прикладі роботи Кіптівського ЦНАПу видно, як використовується міжнародний досвід і стандарти у системі надання адмінпослуг.

Під час поїздки також презентовано проект «Організація землеустрою та впровадження стратегії місцевого економічного розвитку в умовах децентралізації», створений за підтримки програми USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Метою цього пілоту є створення електронного управління землями на території об’єднаних територіальних громад для їх сталого економічного розвитку. Такий проект реалізується в Україні вперше і є інноваційним з точки зору процедур та технологій.

За словами Віце-прем’єр-міністра, такий проект є потужним комунікаційним інструментом для жителів громади, бізнесу, інвесторів.

– Коли громада має можливості й інструменти, вона дуже швидко розвивається. Зростають місцеві бюджети як за рахунок податкових надходжень, так і залучення інвестицій. З іншого боку, громади мали б більші можливості і кошти у разі передачі їм земельних ресурсів. Тому сьогодні вкрай важливо прийняти закон щодо передачі громадам повноважень з управління земельними ресурсами, розроблений Мінрегіоном. А також щодо планування територій ОТГ. Ці закони входять до пакету першочергових децентралізаційних законів, поданих до парламенту, — заначив Геннадій Зубко.

У відвідуванні Кіптівської ОТГ взяли участь: Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Л. Йованович, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Ізабель Дюмон, Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі, керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Беренд Де Гроот та інші дипломатичні представники.

Довідково: Кіптівська об’єднана територіальна громада утворилася в 2015 році. До її складу увійшли 6 сільських рад Козелецького району Чернігівської області, які об’єднали 12 сіл. Населення громади складає 5,5 тисяч осіб. Загальна площа земель на території громади складає 29,5 тисяч гектарів, в тому числі 20,7 тисяч гектарів – землі сільськогосподарського призначення та 6,7 тисяч гектарів - землі лісогосподарського призначення.

Програма «U-LEAD з Європою» (Покращення якості надання адміністративних послуг для населення): протягом 2016-2018 років 26 ОТГ стали пілотними проектами, де були реалізовані різні операційні моделі для надання послуг – у великих громадах, у маленьких громадах у мобільному форматі та на віддалених робочих місцях. Наступна фаза передбачає підтримку у створенні або модернізації близько 600 ЦНАПів до квітня 2020 року.

Проект «Підтримка аграрного і сільського розвитку» – це проект USAID, що реалізується компанією Кімонікс і ставить за мету сприяння всеохоплюючому і стійкому економічному зростанню шляхом розвитку сільського господарства і створення більш привабливих умов проживання в сільській місцевості України.

 

За матеріалами прес-служби Віце-прем’єр-міністра України
та сторінки Геннадія Зубка у
Facebook

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода