back

Протидіяти туберкульозу та ВІЛ-СНІДу потрібно на всіх рівнях

21-06-2018 | 15:36

Питання протидії туберкульозу є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері громадського здоров’я. Боротьба із туберкульозом є предметом міжнародних зобов’язань України у частині виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. На цьому наголосила заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, відкриваючи сьогодні, 21 червня, засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

В.о. головного лікаря обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Галина Лисенко зазначила, що загальнодержавною та обласною цільовими соціальними Програмами на 2015 – 2018 роки передбачені і виконуються заходи щодо зниження рівня розповсюдження ВІЛ-інфекції шляхом надання якісних послуг з профілактики, а також послуг із лікування, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ. Особлива увага приділяється, насамперед, представникам груп підвищеного ризику.

В області забезпечений широкий доступ населення до головної ВІЛ-сервісної послуги — безоплатного обстеження на ВІЛ - інфекцію, яке щорічно проходить понад 60 тисяч жителів області. Тобто забезпечено право кожної людини знати свій ВІЛ-статус, а значить — право вчасно лікуватися і жити.

Найбільш тривожна ситуація щодо поширення ВІЛ-інфекції та СНІДу у Новгород-Сіверському, Коропському, Сновському районах, містах Прилуки та Чернігів. Основна маса хворих та інфікованих 83 % — особи віком 30-45 років.

Оціночна кількість ВІЛ-інфікованих в області — близько 6 тисяч осіб, 4 119 з них перебувають на диспансерному обліку, а 2 614 отримують антиретровірусну терапію. Усі зусилля спрямовуються не тільки на продовження життя хворих, а і на забезпечення якості їх життя, отримання комплексних послуг, у т.ч. соціальних та психологічних.

Велика увага приділяється дітям, народженим ВІЛ-інфікованими матерями — діти першого року життя забезпечені молочними сумішами за кошти обласного бюджету на 100%. Таке харчування щороку отримують біля 100 дітей.

Головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Дейкун ознайомив присутніх з результатами реалізації в області проекту «Розробка та впровадження оптимальної моделі амбулаторного лікування хворих на туберкульоз та їх соціального супроводу як ефективний спосіб покращення результатів лікування туберкульозу в Україні».

Про основні положення Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року та виконання плану заходів з її реалізації розповів заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру, головний фтизіатр управління охорони здоров’я Ярослав Вольський. Він зазначив, що подальша стратегія контролю над туберкульозом спрямована на постійну роботу серед соціальних груп ризику, оскільки переважна більшість хворих на сухоти — особи з малозабезпечених верств населення. Необхідно приділяти першочергову увагу організації раннього виявляння туберкульозу через флюорографічне обстеження. До цієї роботи також слід активно залучати територіальні громади.

Обидві епідемії, як туберкульозу так і ВІЛ-інфекції/СНІДу, мають однакові соціальні та поведінкові корені та часто вражають однакові верстви населення. До вирішення цих питань причетні фахівці багатьох управлінь, відомств, громадських організацій. Досягти успіху і запобігти новим випадкам інфікування можна тільки поєднавши зусилля працівників медичної сфери, територіальних громад і неурядових організацій за умови їх спільної координованої роботи.

У медичній галузі, насамперед, це стосується тісної співпраці між  фахівцями протитуберкульозної служби та служби протидії ВІЛ/СНІДу, які з 1 липня цього року поєднані в одну службу, і фахівцями Центрів первинної медико санітарної допомоги. Зараз, у період реформування галузі, саме сімейним лікарям, медичним сестрам, фельдшерам відводиться ключова роль у профілактиці соціально небезпечних захворювань, якими є і туберкульоз, і ВІЛ-інфекція, їх ранньому виявлянню і організації контрольованого лікування.

Необхідність тісної співпраці у зазначених питаннях підкреслили представники громадських організацій. Анжела Мойсеєнко, голова правління  БО «Чернігівська МЕРЕЖА», розповіла про вклад регіональних неурядових організацій у подолання епідемії туберкульозу та впровадження проекту «Заради життя» в області. Проект проходить у 12 областях України та покликаний зменшити темпи поширення ВІЛ та туберкульозу шляхом раннього виявлення, догляду та лікування людей, що живуть з ВІЛ та туберкульозом.

Її підтримав Павло Ходимчук, представник спільноти людей, які перехворіли на туберкульоз, соціальний робітник та волонтер. Він підкреслив, що тільки спільними зусиллями можна хоча би призупинити поширення таких вкрай небезпечних хвороб та запропонував створити з представників влади та громадськості робочу групу для координації дій.

Завершуючи засідання, Наталія Романова висловила сподівання, що обговорення конкретних практичних питань за тематикою сьогоднішньої  наради, обмін досвідом дадуть конкретні результати вже у найближчому майбутньому.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
.