back

Відбулося чергове засідання Коордради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при ОДА

21-06-2018 | 09:12

20 червня під головуванням заступника голови ОДА Наталії Романової відбулося засідання Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при ОДА.

Про результати дослідження, яке відбувалося у рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», повідомила Наталія Дрозд, голова правління громадської організації «Центр «Доброчин»».

Під час згаданого дослідження вивчався стан реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Є напрацьовані рекомендації, зокрема розроблено проект Типового положення про регіональну Координаційну раду сприяння розвитку громадянського суспільства. Як зауважила Наталія Дрозд, для більшого розуміння результатів дослідження потрібно ввести більше якісних індикаторів, наприклад історії успіхів.

З основними напрямами правопросвітницького проекту «Я маю право!» учасників засідання ознайомив заступник начальника Головного територіального управління юстиції в області В’ячеслав Хардіков. Загалом реалізація заходів на Чернігівщині відбувається у тісній співпраці з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю та іншими структурними підрозділами ОДА.

Обговорено і стан виконання плану заходів на 2018 рік щодо реалізації в області Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016—2020 роки. Зокрема, реалізуються 7 проектів громадських організацій, для виконання яких надається фінансова підтримказ обласного бюджету у рамках Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016—2020 роки «Чернігівська громада».

Крім того, 28 березня на сесії обласної ради затверджено обласну Програму залучення організацій громадянського суспільства до надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів у 2018 році. Кошти на реалізацію програми будуть виділені після внесення змін до обласного бюджету за підсумками І півріччя поточного року.

— Мета, заради якої ми ініціювали цю програму, дуже проста — якісні соціальні послуги для людей, які їх потребують, через ефективне залучення бюджетних коштів. Наша організація готова надавати консультації та залучати необхідну технічну допомогу для того, щоб механізм закупівлі соціальних послуг в нашій області запрацював, — прокоментувала прийняття програми голова правління Благодійної організації «Чернігівське відділення благодійної організації «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»» Анжела Мойсеєнко.

Також президент АГС «Совість» Володимир Демиденко презентував напрацювання своєї організації — проект Методичних рекомендацій органам державного управління щодо формування та організації діяльності робочих груп (комісій) з питань розробки стратегії розвитку комплексних і цільових програм та проектів нормативних і регуляторних актів, законів, постанов, регламентів за участю громадськості.

Під час засідання поінформовано присутніх щодо змін в порядку проведення конкурсу проектів ОГС, зокрема спрощено перелік документів, які громадські організації мають додавати до конкурсної пропозиції. Розширено і коло можливих учасників та зменшено обов’язкову частку власного внеску або залучених до реалізації проекту коштів.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації