back

Із державної власності в комунальну 11-ти ОТГ Чернігівщини передано перші 1563 земельні ділянки

06-06-2018 | 22:12

Сьогодні, 6 червня, в Чернігові відбулася знакова для життя громад області подія – першим 11-ти об'єднаним територіальним громадам передано у власність землі, які до цього належали державі.

Відповідні документи – акти приймання-передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність – своїми підписами скріпили голова облдержадміністрації Валерій Куліч і голови ОТГ – Батуринської, Варвинської, Височанської, Іванівської, Линовицької, Макіївської, Олишівської, Остерської, Тупичівської, Плисківської та Мринської.

Цим першим 11-ти громадам сьогодні було передано 1563 земельні ділянки, площа яких складає 23,6 тисячі гектарів.

«Це логічний і закономірний крок, – зауважив Валерій Куліч. – Кожна об'єднана громада має вільно розпоряджатися тим, що їй належить».

Голова ОДА також висловив переконання, що для розвитку вже об'єднаних громад сьогоднішня подія може стати знаковою, давши новий суттєвий імпульс їх розвитку. А для тих, хто ще роздумує – поштовхом до швидшого прийняття рішень.

Читайте також: До Любецької ОТГ приєдналися села Мохначівської сільради

«Передача сільськогосподарських земель у комунальну власність дає громадам змогу самостійно, прозоро і, сподіваюся, ефективно розпоряджатися її ж ресурсом. Відтепер орендна плата за землю перебуватиме в управлінні місцевих громад. Від встановлення її розміру до розпорядження отриманими коштами. Це – вагоме джерело наповнення місцевих бюджетів і потужний інструмент для подальшого впевненого і динамічного розвитку громад Чернігівщини», – зазначив він.

Нагадаємо, що на початку цього року урядом прийнято довгоочікуване рішення у сфері земельних питань, що сприятиме прискореному розвитку сільських територій.

Було знайдено механізм, який у межах чинного законодавства дає змогу передати землі сільськогосподарського призначення у власність об’єднаних територіальних громад.

Розпорядження Кабінету міністрів України про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад прийнято 31 січня поточного року (розпорядження від 31.01.2018 року № 60-р).

Відповідно до цього розпорядження, в Україні з 1 лютого розпочато передачу з державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад земельних ділянок сільськогосподарського призначення, за винятком тих земельних ділянок, які не можуть бути передані у комунальну власність. На початку лютого між Головним управлінням Держгеокадастру в області та об’єднаними територіальними громадами були підписані меморандуми про співпрацю.



Прес-служба облдержадміністрації

фото – на сторінці Чернігівської ОДА у facebook