back

Повернутися на Батьківщину за 76 років після смерті

06-06-2018 | 17:50

Мова йде про героя Другої світової війни, уродженця Білорусі, молодшого сержанта Тимофія Морозова, 1919 року народження, який загинув у липні-вересні 1941 року. Останки прикордонника та ще 11 загиблих воїнів знайшли пошуковці у санітарному похованні біля села Підвисоке Новоархангельського району Кіровоградської області.

Сьогодні на державному кордоні між пунктами пропуску Нові Яриловичі (Україна) та Нова Гута (Республіка Білорусь) за участі керівного складу прикордонних відомств, представників органів державної влади і благодійних організацій України та Республіки Білорусь останки Тимофія Морозова передані представникам Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь для перепоховання на рідній землі.

Пошук загиблих, як зазначають профільні експерти, надзвичайно трудомістка та тривала справа. А знайти серед останків солдатський медальйон і прочитати паперову вкладку — надзвичайно велика вдача. Саме завдяки солдатському медальйону Черкаський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України встановив ім’я Тимофія Морозова.

На жаль, родичів у рідному селі загиблого Судзиловичі активісти не знайшли. Зараз у населеному пункті залишилося лише три будинки. Втім, одна бабуся добре пам’ятає згадуваного героя. Коли його призивали в армію, вона була ще дитиною. Пошуки рідних триватимуть і надалі.

Українські та білоруські прикордонники переконані: такі роботи вкрай необхідні. Адже відкриваються нові сторінки історії, нові герої того часу. Крім того, виховується патріотизм у підростаючого покоління. До речі, участь у науково-пошукових експедиціях в Кіровоградській області брали школярі —  представники центру «Юний прикордонник».

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації