back

Глава держави: Нині морська піхота, як і вся українська армія, на декілька порядків сильніша

24-05-2018 | 07:55

Президент Петро Порошенко під час виступу на урочистостях з нагоди 100-річчя створення морської піхоти України підкреслив, що на сьогоднішній день морська піхота, як і вся українська армія, на декілька порядків сильніша, ніж це було до війни.

«Дивлячись на вас, шановні морські піхотинці, всі тут присутні, вся країна бачать бійців – рішучих і сміливих, патріотичних і згуртованих, сильних волею та незламних духом, впевнених в собі та в перемозі. Треновані для виконання найскладніших, важливих завдань, як у морі, так і на суходолі, в умовах неймовірних фізичних і психологічних навантажень. Ви завжди там, де найважче, де потрібні відвага та стійкість, швидкість і рішучий, нестримний натиск», - сказав Глава держави.

«Щодня триває інтенсивне нарощування бойового потенціалу цього важливого роду військ. Підрозділи отримують нові та модернізовані зразки озброєння, військової техніки та сучасні засоби зв’язку. Зокрема, як і обіцяв минулого року на церемонії вручення бойового прапора 503 окремому батальйону морської піхоти, ми вже завершили переозброєння танкового батальйону бригади морської піхоти потужними танками Т-80. Наразі триває переоснащення ще одного батальйону. Крім того, поступово здійснюємо переозброєння підрозділів морської піхоти модернізованими бронетранспортерами БТР-70ДІ. Також будуються два сучасних десантних катери «Кентавр», які невдовзі також надійдуть на озброєння Військово-Морських Сил», - констатував Петро Порошенко.

Крім того, підкреслив Президент, виросла та змужніла формація командирів із дорогоцінним бойовим досвідом. Таким є і Командувач морської піхоти Військово-Морських Сил України генерал-майор Содоль. «Юрій Іванович пройшов солідну військову школу: десятки років вірної служби Вітчизні; місяці виснажливих боїв у якості командувача 25-окремої повітрянодесантної бригади; оборона країни на відповідальній посаді першого заступника командувача Десантно-штурмових військ», - розповів Петро Порошенко.

«На цій площі зібралися кращі з кращих, представники усіх військових частин та підрозділів морської піхоти. Багато хто прибув з бойових позицій в зоні проведення операції Об’єднаних сил та на адміністративній межі тимчасово окупованого українського Криму. Разом з усіма, на цій площі в одній лаві воїнів морської піхоти стоять і славні сини кримськотатарського народу, які вийшли з окупованого півострова та продовжують боротися за повернення своєї рідної землі», - також сказав Президент. Серед присутніх він назвав головного старшину окремого батальйону морської піхоти прапорщика Ескендера Кудусова та стрільця-санітара старшого матроса Руслана Ахметова, яких Глава держави нагородив сьогодні разом з іншими героями.

Відзначив Петро Порошенко і роль морських піхотинців, які сміливо відстоювали рідну землю у протистоянні з агресором. «Найперше, що приходить на думку – ваша роль в обороні Маріуполя і всього Півдня нашої країни. Завдяки вашим мужності та героїзму Україна тепер краще, ніж будь-коли, знає назви таких населених пунктів, як Павлопіль, Гранітне, Водяне, Талаківка, Широкине», - сказав Президент.

«Я пам’ятаю як в бойовому порядку розгорталася наша бригада і скільки тоді вереску було у соціальних мережах про те, що морпіхи здадуть Маріуполь. Ви пройшли найважчі випробування і довели, що ви є найкращими. Ви заслужили високу повагу не лише мешканців Маріуполя і Миколаєва, а всього українського народу. Ви з честю витримали випробування війною. Ви тримали оборону на найскладніших ділянках, там, де інші відступали. Виконували бойові завдання чітко й професійно», - звернувся до воїнів Глава держави.

За мужність та звитягу 391 морський піхотинець відзначений державними нагородами. 290 воїнів отримали поранення, а 34 – віддали свої життя за українську землю, констатував Петро Порошенко. Пам'ять загиблих воїнів присутні вшанували хвилиною мовчання.

 

Прес-служба Президента України