back

Презентовано видання про репресованих жителів Чернігівського району

17-05-2018 | 16:26

Повернути з небуття імена людей, долі яких змололи жорна тоталітарної доби, привернути увагу до проблеми політичних репресій, що торкнулися жителів Чернігівщини, – саме такою була мета в авторів нового видання «Долі репресованих земляків. Чернігівський район». Презентація книги відбулась сьогодні у приміщенні Чернігівської райдержадміністрації.

Про те, як збиралися та упорядковувалися матеріали, присутнім у залі розповіли історики та краєзнавці. Долучився до заходу заступник голови Чернігівської райдержадміністрації (він же, за словами колективу авторів, ідейний натхненник створення книги) Андрій Курданов.

У книжці систематизовані дані про жертв політичних репресій 1918-1952 років – людей, які були безпідставно засуджені та зазнали обмежень своїх громадянських прав та свобод. Видання містить добірку документів, що ілюструють різні аспекти досліджуваної проблематики. Також книга включає в себе списки репресованих по сільських радах та громадах Чернігівського району, витяги з архівних документів, нариси краєзнавців та вчителів про репресованих земляків. Загалом, читач зможе ознайомитися з інформацією про більше ніж тисячу осіб, які зазнали політичних репресій, починаючи від перших років радянської влади і закінчуючи другою половиною 1950-х років, коли розпочався процес реабілітації жертв терору.

Одним з перших примірник нової книги отримали народний художник Володимир Ємець та Віктор Бураченко, рідні яких свого часу були репресовані радянською владою.

Як говорять самі автори, видання адресоване широкому колу осіб – історикам, краєзнавцям, учнівській та студентській молоді, рідним жертв репресивної системи, які зацікавлені у з’ясуванні долі своїх близьких.

Разом з тим, голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців Олександр Коваленко впевнений, що даний проект є пілотним і має стати прикладом для інших районів. Також очевидно, що оприлюднені у книзі мартирологи будуть доповнюватися, тому в майбутньому варто очікувати на нові видання.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації