back

Питання встановлення та регулювання цін на лікарські засоби обговорили в селекторному режимі

03-07-2012 | 17:55

3 липня заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Тканко взяв участь у Всеукраїнській селекторній нараді щодо забезпеченням поетапного впровадження європейського підходу до встановлення цін на лікарські засоби, яку провела перший заступник Міністра охорони здоров’я України Раїса Моісеєнко.

У нараді взяли участь керівники обласного управління охорони здоров’я, санітарно-епідеміологічної служби та аптечних закладів області, спеціалісти.

За словами Раїси Моісеєнко, на виконання визначеного Президентом України Віктором Януковичем Національного плану дій на 2012 рік, Урядом було прийняте рішення щодо реалізації пілотного проекту «Регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Як зазначалось на нараді, реалізація даного Проекту буде проведена в два етапи: перший – стосуватиметься встановлення граничних рівнів оптово-відпускних цін на лікарські засоби, другий – впровадження механізму часткового відшкодування вартості лікарських засобів за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

«Перші кроки вже зроблено, - зазначила перший заступник Міністра охорони здоров’я України Раїса Моісеєнко. - Зокрема, затверджено та оприлюднено граничні рівні оптово-відпускних цін на лікарські засоби задіяні в пілотному Проекті, затверджено уніфікований клінічний протокол медичної допомоги для пацієнтів з артеріальною гіпертензією, оновлена адаптована клінічна настанова артеріальної гіпертензії, затверджено методичні рекомендації організаційно-методичних підходів щодо виписування рецептів на лікарські засоби на які поширюється дія пілотного Проекту».

Для роз’яснення положень Проекту підготовлені друковані інформаційні матеріали та тематичні відеоролики, які будуть поширені через мережу аптечних та лікувально-профілактичних закладів і ЗМІ, працює "Гаряча телефонна лінія", де кожен бажаючий може поставити питання щодо реалізації Проекту, обговорюється питання часткового відшкодування громадянам вартості ліків від гіпертонічної хвороби за рахунок державного та місцевого бюджетів, здійснюється формування реєстру хворих на гіпертонічну хворобу.

В ході наради також було розглянуто питання проведення імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб.

Підсумовуючи нараду, Раїса Моісеєнко, наголосила на тому, що важливими на сьогодні залишаються питання створення реєстру хворих на гіпертонічну хворобу, для подальшого забезпечення їх необхідними ліками, матеріальне забезпечення Проекту, та закликала присутніх надати свої пропозиції щодо ефективного механізму його реалізації.

«На сьогодні надзвичайно важливим є розуміння того, що лише спільними зусиллями органів центральної, місцевої влади та місцевого самоврядування, а також приватних закладів, зокрема мережі аптек, ми зможемо розв’язати питання встановлення та регулювання цін на лікарські засоби», - підкреслила Раїса Моісеєнко. «Ефективність цієї роботи залежить від активності всіх та кожного на місцях», - додала вона.

По завершенню селекторної наради Віктор Тканко провів робочу нараду по реалізація в області соціальних ініціатив Президента України, зокрема, щодо зниження цін на ліки та виконання урядових постанов щодо цього питання. Він наголосив на необхідності оперативного формування реєстру хворих на гіпертонічну хворобу, проведенні подібних нарад на районних рівнях, забезпеченні медійного супроводу даного Проекту. Віктор Тканко також підкреслив необхідність проведення імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб в області на високому рівні та дав відповідні доручення.



Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації