back

У Чернігові відбувся мітинг-реквієм до Дня пам'яті й примирення

08-05-2018 | 12:21

Подія відбулася сьогодні, 8 травня, у Чернігівському колегіумі №11. У заході взяли участь, зокрема, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, Надзвичайний і повноважний посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол, обербургомістр міста Меммінген Манфред Шильдер, заступник голови Гомельського міського виконавчого комітету Сергій Андреєв.

Історія Другої світової війни – джерело патріотичного виховання молоді. Це одна з подій, над якими не має влади час. І чим далі в історію відходять роки лихоліття, тим яскравіше постає велич народного подвигу, тим вагомішою стає ціна, сплачена за нашу свободу. Саме подвиг таких легендарних особистостей, як Олена Білевич, надихає сучасних захисників на героїчні вчинки.

2 травня виповнилося 75 років із дня загибелі нашої землячки Олени Білевич, учасниці партизанського руху в роки Другої світової війни. Зі вступом німецьких частин до міста у вересні 1941 року розпочалася боротьба чернігівських підпільників. 17-річна Олена Білевич створила підпільну організацію «Юний патріот», яка проіснувала майже півтора року.

У складі цієї організації діяло 28 молодих людей і 20 дорослих, серед яких були українські націоналісти і навіть німецькі антифашисти, а саме Манфред – офіцер Гестапо, який неодноразово рятував учасників організації. Під час розвідки біля білоруського села Іолча розвідувальну групу в складі Олени Білевич і білоруса Михайла Семиненка було схоплено, відправлено до села Асеревичі і там знищено 2 травня 1943 року.

«Україна разом з усім світом відзначає День пам’яті й примирення, згадує всіх героїв Другої світової війни і всіх її жертв, – сказав голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. – Війна – найстрашніше лихо, найбільший злочин проти людства і людяності. Друга світова забрала життя від 50 до 85 мільйонів людей із різних країн. Від 8 до 10 мільйонів із них – українці. Ці цифри вражають. Сьогодні тут ми говоримо про долю лише однієї героїчної дівчини, яка не побоялася вступити в боротьбу з сильним, озброєним і жорстоким ворогом. Олені Білевич було лише 17 років. Мабуть, вона мріяла вчитися, кохати, гарно працювати і весело відпочивати. Та війна скасувала всі плани і змусила Олену разом із побратимами взятися за зброю. Ця пам’ять для нас є надзвичайно цінною і важливою, адже змушує замислюватись над багатьма важливими питаннями: що таке воля і незалежність, патріотизм, цінність та унікальність кожного людського життя…

Проте не всі зробили вірні висновки з уроків історії, не всі усвідомили, що зло рано чи пізно має бути покараним. Сьогодні тисячі українських патріотів боронять нашу країну від російської агресії, в результаті якої знову гинуть люди.

165 наших молодих земляків, як і Олена Білевич 75 років тому, віддали свої життя за волю й незалежність Батьківщини. І кожне з цих життів – безцінне. Пам’ятаймо про це. І завжди з великою шаною і вдячністю згадуймо про наших захисників як із минулих часів, так і сьогоднішніх. Адже вони самовіддано і мужньо виборювали й виборюють мир і волю для всіх нас».



Прес-служба облдержадміністрації