back

За підсумками І кварталу 2012 року Чернігівська область у десятці кращих

27-06-2012 | 12:25

Оцінка діяльності обласних державних адміністрацій, Ради міністрів АР Крим, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій здійснюється Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 650 «Про запровадження проведення оцінки результатів діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій» із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2012 року № 335.

Оцінку за І квартал 2012 року здійснено по восьми напрямах: економічний розвиток, фінансова сфера, споживчий ринок, населення та ринок праці, інвестиційний та інноваційний розвиток, житлово-комунальне господарство, захист прав дитини, рівень злочинності.

За результатами рейтингової оцінки результатів діяльності усіх регіонів за І квартал 2012 року перші три місця посіли м. Київ (1-ше місце), Київська область (2-е) та Тернопільська область (3-є). Без урахування міст Києва та Севастополя 1-3-і місця посіли відповідно Київська, Дніпропетровська та Івано-Франківська області.

Чернігівська область за результатами оцінки зайняла 9-те місце (без урахування міст Києва та Севастополя, а з їх врахуванням — 12-те).

За підсумками січня—березня 2012 року в сфері економічного розвитку нашої області мали місце наступні позитивні тенденції: зростання обсягів промислового виробництва на 0,5%, (по Україні — на 0,9%), приріст виробництва сільськогосподарської продукції — 0,7% (по Україні — 0,5%), збільшення обсягу експорту товарів темпами вищими за середньоукраїнські (38,6% по області проти 5,3% по Україні).

Високим на фоні інших регіонів є зростання доходів місцевих бюджетів (+18%, по Україні +16,2%), що забезпечило області 9 місце за цим показником, та 3 місце - за рівнем їх виконання. Знизилась заборгованість зі страхових внесків економічно активних платників регіону до Пенсійного фонду (7 місце).

За розвитком споживчого ринку область має 6 результат, що обумовлено вищим за середній в Україні темпом зростання обороту роздрібної торгівлі (116,5%, по Україні — 114,2%) і одночасно меншим – індексом цін (область - 99,6%, Україна – 100,6%).

За напрямом «Населення та ринок праці» Чернігівщина має 5 місце по темпу зростання реальної заробітної плати, який перевищив середній в Україні (117,3%, Україна - 114,7%).

Водночас, кількість створених в області робочих місць на 32,4% перевищила ліквідовані (у 2011 році спостерігалась протилежна тенденція).

За напрямом «Житлово-комунальне господарство» область посіла 3 місце, чому сприяло 1 місце за темпом введення в експлуатацію житла.

Дещо поліпшилась порівняно з минулим роком криміногенна ситуація (7 місце по Україні).

Серед найбільших проблем області, як і раніше, залишається складна демографічна ситуація, що зумовлює вищі ніж в середньому в Україні темпи скорочення населення.

Більш докладно з матеріалами можна ознайомитись за посиланням (сторінка «Соціально-економічний розвиток регіонів України» на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України).

За інформацією головного управління економіки облдержадміністрації