back

З нагоди 16-ї річниці Конституції України

26-06-2012 | 17:00

26 червня з нагоди 16-ї річниці Конституції України в обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм за участю керівництва області та міста пройшли урочисті збори та святковий концерт.

Вітаючи присутніх, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив, що прийнята на початковій стадії становлення незалежної Української держави, Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберег державності, демократії і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права та захист свобод людини – фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення українського соціуму.

«Основний Закон піднімає на найвищий суспільний рівень загальносвітові демократичні цінності, захищає права та свободи громадян, забезпечує встановлення соціальної справедливості та утверджує верховенство права.

Через текст Конституції України червоною лінією проходить гуманістична ідея, яка стверджує, що державні інституції та органи влади не лише створені, щоб працювати для людини, а прямо і безпосередньо відповідають перед кожним громадянином за свою діяльність», - зазначив керівник області.

Він також відзначив, що за роки, що минули з часу прийняття Конституції, наша держава пройшла значний шлях державного будівництва. Змінився соціальний устрій країни, змістились економічні пріоритети, сформувалась якісно нова політична та громадянська культура.

Такі світоглядні перетворення не могли не торкнутися основоположних принципів взаємовідносин влади і суспільства, самовизначення країни як учасника світових політичних процесів.

Ці та інші виклики сучасності потребують залучення все більшої частини суспільства до прийняття державних рішень. Саме такий формат відкритої громадянської дискусії було запропоновано Президентом України Віктором Януковичем для обговорення можливих шляхів модернізації діючої Конституції.

Для цього Указом Глави держави створено спеціальний орган ― Конституційну Асамблею, яка об’єднує представників парламентських фракцій та депутатських груп нинішнього складу Верховної Ради України, політичних партій, а також науковців та фахівців у галузі права.

«Як сказав Президент України на першому засіданні Конституційної Асамблеї: «Нам необхідна реально діюча та ефективна Конституція, що у відповідності із кращими світовими стандартами системно гарантуватиме права і свободи людини. В її основу має бути покладено найвищі демократичні цінності, природність походження людських прав, соціальну справедливість та верховенство права».

Такий підхід має гарантувати належний рівень легітимності Асамблеї. Громадяни мають довіряти її рішенням та сприймати необхідність запропонованих змін.

Особливо очікуваними для всіх нас, як жителів територіальних громад, є запропоновані нововведення до Основного Закону щодо збільшення ефективності місцевого самоврядування, яке досягається через удосконалення механізмів впливу на прийняття рішень мешканців відповідних громад – на рівні області, району та окремого населеного пункту», - зауважив очільник області.

Володимир Хоменко акцентував увагу присутніх на основних аспектах двох років виконання програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава».

Він відзначив, що на Чернігівщині ці роки позначилися, насамперед, відновленням будівництва об’єктів життєзабезпечення у населених пунктах області.

Серед визначених пріоритетів, актуальних і для минулого, і поточного років – розбудова об’єктів соціальної сфери, дорожньої інфраструктури та інженерних комунікацій.

Відроджується житлове будівництво у місті та на селі, відбудовуються лікарні і школи.

Якісно змінилась виробнича структура агропромислового сектору, про що свідчать досягнення рекордних для області врожаїв зернових.

«Результати роботи минулого і початку поточного року свідчать про подальше закріплення в області позитивних тенденцій в переважній більшості сфер економічної діяльності, підвищенні життєвого рівня населення.

Ці позитивні зміни – і на державному, і на регіональному рівні – знаходять відображення у сфері соціально-суспільних відношень», - наголосив Володимир Хоменко.

Він також відзначив, що черговим кроком на шляху до створення в країні умов для розвитку стабільного, консолідованого суспільства стали нові соціальні ініціативи Президента України, спрямовані на підняття стандартів життя громадян, зокрема, створення нових робочих місць для молоді, охорона прав матері і дитини та інші.

Більшість громадян похилого віку, а також значна частина тих, хто потребує соціального захисту, вже відчули допомогу держави.

«Попереду у нас довгий і складний шлях становлення України як регіонального лідера, повноцінного партнера європейського співтовариства. Головною запорукою його успішності є підвищення особистої відповідальності, самовіддана праця, розуміння необхідності та невідворотності оновлення країни.

Саме цього і хочу побажати всім нам напередодні державного свята – Дня Конституції України. А ще – міцного здоров'я і творчого натхнення, добробуту й затишку в кожній родині, єдності і злагоди на шляху до економічного розквіту рідної Чернігівщини», - зазначив Володимир Хоменко та вручив державні нагороди.

Прес-служба облдержадміністрації