back

Уряд пропонує посилити відповідальність за підкуп на виборах та спотворення їх результатів

13-04-2018 | 15:33

Кабмін ухвалив та направив до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства», спрямований на недопущення фальсифікації результатів виборів.

— Практика фальшування результатів виборів або скупки голосів в Україні має відійти у минуле, а за такі дії потрібно встановлювати жорстку відповідальність, — наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Важливість ініціативи, на думку Глави Уряду, беззаперечна, адже 2019 рік — рік президентських та парламентських виборів.

Законопроект передбачає встановлення кримінальної відповідальності за підкуп та надання/отримання неправомірної вигоди кандидатом або виборцем, зокрема:

– підкуп виборця або кандидата, пропозиція або надання виборцю чи кандидату неправомірної вигоди за вчинення або не вчинення дій, пов’язаних з реалізацією виборчого права — карається обмеженням волі до 3 років або позбавленням волі до 6 років;

– отримання неправомірної вигоди кандидатом або виборцем за вчинення або не вчинення певних дій (відмова від участі в голосуванні, голосування за окремого кандидата, передача виборчого бюлетеня іншій особі, відмова від балотування) — карається штрафом 100-300 неоподатковуваних мінімумів (НМ) або виправними роботами на строк до 2 років, або ж позбавленням волі до 2 років.

Під неправомірною вигодою для виборця/кандидата розуміється надання їм продуктів харчування, спиртних напоїв незалежно від вартості, грошей, товарів (крім тих, що містять партійну символіку за умови їх вартості не вище 3% мінімальної зарплати), послуг, пільг, кредитів, лотерейних білетів тощо.

Крім того, пропонується:

– встановити штрафи за публічне розголошення виборцем результатів волевиявлення шляхом їх демонстрації в приміщенні для голосування, знищення виборчого бюлетеня або винесення його за межі приміщення для голосування — 100-200 НМ;

– карати за умисне порушення таємниці голосування виборця (розголошення змісту його волевиявлення третіми особами) — штрафом 300-500 НМ або позбавленням волі на строк до 3 років.

За перешкоджання вільному волевиявленню пропонується встановити відповідальність до 3 років обмеження чи позбавлення волі, а за фальсифікацію, підроблення, викрадення або знищення виборчої документації — від 2 до 6 років позбавлення волі. Серед пропозицій — ввести звільнення від відповідальності для осіб, які до оголошення підозри повідомлять про фальсифікацію виборчої документації або підкуп.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України