back

У Чернігові презентували збірку віршів Леоніда Тереховича

06-04-2018 | 21:45

В обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка вчора, 5 квітня, відбулася презентація збірки віршів поета зі Сновщини, людини непростої долі Леоніда Тереховича «…До правди незалежного життя».

Леонід Никифорович Терехович (1941–1992) народився в селі Кучинівка тодішнього Щорського району, нині – Сновської об'єднаної територіальної громади. Навчався в школі, служив у Радянській армії. Здобути вищу освіту йому не вдалося, хоч і був здібним. Працював електриком, будівельником, декілька років віддав романтиці подорожей Радянським Союзом. Повернувшись у рідне село, став завідувачем сільського клубу.

Де б не був Леонід Терехович, всюди писав вірші. Вони різні за змістом, формою, ідейним спрямуванням, художнім рівнем. А ще майже все своє життя він намагався протистояти радянській тоталітарній системі. Неодноразово притягався до кримінальної відповідальності за «розповсюдження наклепницьких вигадок, що паплюжать радянський державний і суспільний лад». Доля Леоніда Тереховича склалася трагічно — як і багатьох інших, хто намагався відверто говорити про дійсність.

«...До правди незалежного життя» — одна з найповніших збірок творів Леоніда Тереховича.  До неї увійшли як вже відомі поезії, так і нещодавно виявлені в Державному архіві Чернігівської області, а також у приватних колекціях. Видання — спільний проект працівників обласної універсальної бібліотеки ім. В. Г. Короленка та науковців Сіверського центру післядипломної освіти.

Книга вийшла друком коштом обласного бюджету в рамках Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки.  Збірка розповсюджуватиметься по бібліотеках і навчальних закладах області, а також уже доступна в тематичному розділі сайту Чернігівської ОДА.

Учасники презентаці говорили про трагічні сторінки життя поета та його творчість.  До заходу долучилася заступник голови облдержадміністрації, ідейний натхненник появи книги Наталія Романова. Вона розповіла про створення збірки – від задуму до виконання, – а також поділилася власними думками щодо внеску одинака-дисидента Леоніда Тереховича в історію та сучасний розвиток України.

Укладачі видання, директор ОУНБ імені В. Г. Короленка Інна Аліференко та бібліотекар відділу краєзнавства Вікторія Солонікова, розповіли про нелегкий пошук поетичного доробку Леоніда Тереховича в державних та особистих архівах, роботу з упорядкування та редагування віршів.

Неординарна постать поета-правоборця зацікавила й авторів наукової передмови: історика Тамару Демченко та директора Сіверського центру післядипломної освіти Володимира Бойка.

Участь у заході взяли голова обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран, головний редактор часопису «Літературний Чернігів» Михайло Ткач, директор Державного архіву області Раїса Воробей.

«Поет Леонід Терехович майже невідомий ні на Чернігівщині, ні тим паче в Україні загалом. Неоднозначний як митець і як людина, залишив по собі вірші, що є яскравими зразками тієї доби. Та й сам поет — яскравий зразок того, як радянська система ламала людину коли грубо (в'язниця, психіатрична клініка), коли ніби непомітно, коли на рівні світогляду й свідомості. Із нього міг би вийти гарний поет, але все вбив тоталітаризм», — так охарактеризувала творчість поета Ганна Арсенич-Баран.

Упорядники зібрали під однією обкладинкою твори Леоніда Тереховича різних років. Це дало змогу простежити шлях зростання автора як поета, побачити зміну його поглядів, відчути настрої, які панували в тогочасному суспільстві, збагнути для себе реалії радянської та пострадянської доби.

Гості бібліотеки переглянули літературно-музичну композицію «Іду на побачення з Богом...» за віршами поета.

Крім того, у науковому закладі представлена книжково-документальна виставка «Леонід Терехович: «...До правди незалежного життя"».

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за матеріалами Чернігівської обласної
універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка