back

Реалізація програми доступного житла на Чернігівщині

22-06-2012 | 15:58

22 червня відбулося засідання прес-клубу «Ділове слово» за участю заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Віктора Геращенка, присвячене питанням реалізації в області програми доступного житла. Участь у заході також узяли директор Чернігівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової станови «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Анатолій Ярошевський, начальник управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду Чернігівської міської ради Віталій Магдич, начальник 209 УНР Міністерства оборони України Ігор Сініцин та начальник Чернігівського обласного управління ВАТ АБ «Укргазбанк» Сергій Матюшко.

Як підкреслив Віктор Геращенко, на виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича в області проводиться робота із забезпечення громадян доступним житлом. Він нагадав, що постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 р. № 343 затверджено Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Цей Порядок передбачає механізм відшкодування частини відсотків за кредитами, отриманими на будівництво, реконструкцію або ж придбання житла в об’єктах незавершеного будівництва — чи не реалізованого замовниками в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року.

У 2012 році на цю мету для Чернігівській області виділено близько 23 млн. гривень, що дозволить профінансувати громадянам часткову компенсацію відсотків за кредитами на придбання 513 квартир.

Розпорядником даних коштів є Чернігівська облдержадміністрація, одержувачем та безпосереднім виконавцем згаданого Порядку — Чернігівське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Віктор Геращенко зазначив, що частина згаданих коштів уже переказана в область, більше того — минулого тижня у Чернігові вже була підписана перша кредитна угода в рамках вказаної програми.

На даний час уже підписано договір про участь у даній програмі АТ «Ощадбанк» та ПАТ АБ «Укргазбанк», окрім того, своє бажання приєднатися до неї висловили ще кілька банків.

Кредити, за якими надається часткова компенсація відсотків, мають надаватися у гривнях на строк, не більший 15 років. Окрім того, відсоткова ставка на момент видачі кредиту має не перевищувати 16 % річних, а обов’язковий власний внесок позичальника — не перевищувати 25 % вартості житла. При цьому мають укладатися договори поруки з кожним дієздатним членом сім’ї, який проживає разом з позичальником. Максимальний розмір кредиту, за яким може бути надана часткова компенсація відсотків, визначається шляхом множення нормативної площі житла на його розрахункову вартість.

Нормативна площа житла визначається виходячи з розрахунку 40 кв. метрів загальної площі на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 58 кв. метрів загальної площі на сім’ю з трьох і більше осіб. Розрахункова вартість житла встановлюється з урахуванням місця проживання громадян у розмірі 5000 гривень за 1 кв. метр — для обласного центру та 4000 гривень за 1 кв. метр — для інших населених пунктів. Допускається перевищення нормативної площі та розрахункової вартості житла не більш як на 25 %.

Часткова компенсація відсотків визначається в розмірі відсоткової ставки за користування кредитом мінус 3 відсоткові пункти річних. Тобто, якщо громадянин взяв кредит під 16 % річних, то сам він повинен буде сплатити лише 3 %, тоді як 13 % буде компенсовано державою. Компенсації підлягають фактично сплачені відсотки за користування кредитом.

Про роботу Чернігівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової станови «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» розповів Анатолій Ярошевський. Зокрема, він повідомив, що в управлінні створено «єдине вікно», де громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, можуть отримати консультації представників як Фонду, так і банків та забудовників, а також подати документи для участі у програмі. «Єдине вікно» працює з 8:00 до 12:00 та з 13:00 до 17:00 за адресою: проспект Миру, 49-а, к. 806. За телефоном 674-950 функціонує відповідна «гаряча лінія».

За словами Анатолія Ярошевського, тільки у Чернігові до регіонального відділення за консультаціями звернулися 166 громадян, 13 — здали повний комплект необхідних документів, 10 — вже співпрацюють з банком.

На сьогоднішній день у Чернігівській області затверджено 11 об’єктів, у яких може придбаватися житло відповідно до зазначеного порядку, загалом — 403 квартири. Додатково подано документи ще по 6-ти об’єктах.

Як зазначив Анатолій Ярошевський, особливістю даної програми є відсутність обмежень за віком для позичальників. Окрім того, громадяни, які потребують поліпшення житлових умов і беруть участь у даній програми, можуть придбати житло у будь-якому населеному пункті області, а не лише там, де вони стоять на обліку.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації