back

Україна планує перейти на стандарти НАТО до 2019 року

04-04-2018 | 08:37

 

Сьогодні, 4 квітня, Організація Північноатлантичного договору (НАТО) у складі 29 держав Північної Америки і Європи святкують 69-ту річницю договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року.

Радянською пропагандою «агресивний» блок НАТО подавався як воєнно-політичне угруповання західних держав, створене з ініціативи США і спрямоване проти соціалістичних країн, насамперед СРСР. Заснована у 1955 році Організація Варшавського Договору стала фактично геополітичною противагою НАТО. Конфронтація між цими блоками («холодна війна») тривала до розпаду Радянського Союзу.

Після здобуття незалежності Україна почала активно розвивати дружні відносини з країнами НАТО та його структурами. Вже 22-23 лютого 1992 року відбувся перший візит Генерального секретаря НАТО Манфреда Вернера до Києва. З того часу почалися активні контакти і співробітництво України з Альянсом.

Адже НАТО стоїть на захисті своїх країн-членів від загрози агресії: головним військово-політичним принципом організації є система колективної безпеки, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на напад ззовні. Особливо актуально ці питання постали для України після початку російської агресії проти нашої держави у 2014 році.

На сьогодні відносини між Україною та НАТО мають два основних виміри: політичний діалог і практичне співробітництво. Політичний діалог України з Альянсом забезпечується шляхом двосторонніх контактів на всіх рівнях, включно з міжпарламентським виміром. Провідну роль у поглибленні цього діалогу відіграє Комісія Україна-НАТО (КУН), створена в 1997 році на виконання положень Хартії про особливе партнерство.

Ключовий системний документ розвитку співробітництва з НАТО та важливий інструментй здійснення реформ в Україні за підтримки Альянсу –Річні національні програми співробітництва Україна-НАТО (РНП), які розробляються з 2009 року. Річна національна програма на 2018 рік затверджена Указом Президента України № 89 від 28 березня 2018 року.

6 лютого 2016 року Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні. Таку установу Альянс вперше відкрив саме в Україні. Також вперше в Україні у вересні 2015 року на Яворівському полігоні пройшли командно-штабні навчання з реагування на надзвичайні ситуації «Україна-2015», які відкривали Президент України та Генеральний секретар НАТО.

Від Альянсу та її держав-членів продовжує надходити матеріально-технічна, дорадча, тренувальна допомога українському сектору безпеки і оборони.

У 2014-2017 роках в Україну були направлені радники в оборонній сфері до Офісу зв’язку НАТО в Україні з метою дорадчої допомоги у підготовці нової Стратегії національної безпеки України; проведення комплексного огляду сектору безпеки і оборони України; досягнення Україною максимального рівня взаємосумісності та спільних спроможностей з НАТО; впровадження стандартів НАТО у військовій сфері (згідно з Коаліційною угодою в рамках реформи ЗСУ передбачається поступовий перехід до 2019 року на стандарти НАТО).

Для України стратегічне партнерство з НАТО є невід’ємною складовою євроінтеграційного курсу, оскільки доповнює процес внутрішньодержавних перетворень у контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації