back

Юлія Свириденко: Ми не проти реформ, головне, щоб вони не погіршували життя людей у громадах

03-04-2018 | 10:08

Уже вдруге керівники області, районів та об’єднаних територіальних громад з усієї Чернігівщини, депутати обласної ради зібралися за круглим столом, аби детально обговорити пілотний проект «Сільське відділення», який генеральна дирекція ПАТ «Укрпошта» планує реалізовувати в області з червня цього року.

 

Читати також: Проект Укрпошти «Сільське відділення». Чи реалізують його на Чернігівщині?

 

Серед учасників заходу – перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, народний депутат України Олександр Кодола. Їх чітка позиція – реформування галузі має покращувати якість надання послуг населенню, нести соціальне навантаження, а не вирішувати суто економічні проблеми підприємства.

До речі, питання скорочення поштових відділень в області у рамках впровадження пілотного проекту нещодавно обговорювалося і в Комітеті з питань інформатизації та зв'язку Верховної Ради України за участі голови ОДА Валерія Куліча, Олександра Кодоли та Арсена Дідура.

У доцільності проведення експерименту з реформування підприємств поштового зв’язку саме на Чернігівщині учора, 2 квітня, намагався переконати присутніх безпосередньо в. о. генерального директора ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський. Він презентував своє бачення реорганізації підприємства. Проте не отримав схвальну реакцію як з боку очільників області, так і депутатів та представників громад.

На переконання Юлії Свириденко, запропонована модель реформи не враховує територіальні та демографічні особливості області, а також потреби її жителів, особливо тих, які проживають у віддалених селах.

У результаті реорганізації Укрпошти відбудеться значне скорочення її працівників. А ряд населених пунктів, де налічується менше двох тисяч мешканців (саме таку мінімальну норму визначила Укрпошта для роботи стаціонарного комп’ютеризованого відділення), втратять традиційне поштове та інше побутово-соціальне обслуговування населення.

 

Пряма мова Юлії Свириденко:

 

Свою позицію висловив Олександр Кодола:

 

Перестороги озвучили й очільники громад. Вони стурбовані, що цей пілотний проект практично не був обговорений безпосередньо на місцях, і переконані – для його реалізації має бути враховано ряд факторів, у першу чергу – людський.

Щоб місцева позиція була почута керівництвом Укрпошти, Юлія Свириденко запропонувала створити робочу групу, до складу якої ввійдуть, у тому числі, представники громад, депутати обласної ради. Цей дорадчий орган має чітко відпрацювати специфіку і потреби кожного населеного пункту, аби адаптувати запропоновану модель реформування до реалій громад. Посадовець сподівається, що все ж таки Укрпошта дослухається до конструктивних зауважень. В іншому випадку, ця реформа може викликати абсолютний супротив на теренах Чернігівщини.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації