back

Фахівці із соціальної роботи повинні працювати в кожній ОТГ

30-03-2018 | 10:48

Соціальна підтримка вразливих груп населення в об’єднаних територіальних громадах – тематика тренінгу, який 29-30 березня проводить Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з обласним центром для сім'ї, дітей та молоді, а також громадською організацією «Партнерство кожній дитині». Тож представників ОТГ, серед яких є й керівники громад, навчають, як організувати та забезпечити підтримку сімей і дітей, аби не допустити кризових ситуацій в родинах, попередити соціальне сирітство.

Організатори заходу запевняють, що це лише перше навчання. Надалі вони працюватимуть безпосередньо із соцпрацівниками ОТГ, щоб детально покроково відпрацьовувати алгоритм здійснення соціальної підтримки сімей.

Соціальна робота – не короткотермінові проекти, це щоденна та кропітка праця. Ми працюємо із сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, мають соціальні проблеми, – зауважила директор обласного ЦСССДМ Алла Кот.

Керівник центру акцентувала, що громади мають знати кожну проблемну сім’ю, спеціалісти, які здійснюють соціальну роботу, повинні прискіпливо слідкувати за умовами проживання та виховання дітей у таких сім’ях, вибудовувати роботу таким чином, щоб у співпраці з іншими дотичними службами допомогти родинам подолати життєві негаразди.

Для цього в ОТГ мають обов’язково працювати фахівці із соціальної роботи. Адже саме вони мають забезпечити надання базового комплексу соціальних послуг в адміністративно-територіальній одиниці.

Як повідомили в обласному ЦСССДМ, на сьогодні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працюють в 4 громадах – Менській, Носівській, Семенівській, Сновській.

У Вертіївській громаді в центрі надання соціальних послуг створено відділ по наданню соціальних послуг сім’ям з дітьми та молоді.

14 ОТГ за рахунок цільової субвенції з бюджету громади утримують посади фахівців із соціальної роботи, які перебувають у штаті районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У трьох громадах (Гончарівській, Іванівській та Михайло-Коцюбинській) до штатного розпису виконавчого комітету введені посади соціальних працівників, які виконують функції фахівців із соціальної роботи.

6 ОТГ створили відділи/сектори, до складу яких входять фахівці із соціальної роботи (Плисківська, Кіптівська, Деснянська, Коропська, Макіївська, Козелецька).

Іншим ОТГ необхідно терміново вирішувати кадрові питання забезпечення громад фаховими спеціалістами, які здійснюватимуть соціальну роботу з сім'ями.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації