back

Медреформа – це взаємовідповідальність лікаря і пацієнта

30-03-2018 | 10:45

У квітні розпочнеться підписання декларацій із сімейними лікарями. Про особливості цього процесу та медичної реформи загалом вчора говорили за круглим столом, що ініціювала Громадська рада при ОДА.

Із громадськістю Чернігівщини спілкувалися представники медичних закладів та профільних управлінь області.

Зокрема, мова йшла про готовність до реформування первинного рівня охорони здоров’я: фінансове та кадрове забезпечення. Не оминули увагою й питання невідкладної допомоги, а також педіатрії.

— Реформування націлене на якісні зміни у системі охорони здоров’я: більша відповідальність лікаря, повага пацієнта до медика. Стан здоров’я  — це спільна справа сторін, — наголосив заступник начальника Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Пулін.

Обрати будь-якого терапевта для дорослого, педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини можна незалежно від місяця проживання чи реєстрації. Декларація підписується безстроково, однак змінювати лікаря можна скільки завгодно разів. Втім, як зазначають медики, часте переукладання декларації не покращить якості обслуговування: лікарю необхідно детально вивчити медичну картку пацієнта, що потребує часу.  Поки лікар не набере дві тисячі пацієнтів, він не може відмовити в підписанні декларації.

На Чернігівщині практикували попередній запис до сімейного лікаря для подальшого укладання договору. Такі чернетки, як зазначають медики, допомогли  закладам зорієнтуватися в кількості обслуговувань, а надалі дозволять зробити механім підписання декларацій більш організованим. Процес укладання договорів не має зашкодити наданню медичних послуг.

Важливим етапом є підключення закладів охорони здоров’я до єдиної електронної системи eHealth та забезпечення медичних установ області відповідною комп’ютерною технікою. Наразі по області обладнано 19% робочих місць. Втім, зайти до системи, маючи свій електронний ключ, лікар може навіть зі смартфону.

—   Важливо, аби влада на місцях сприяла реалізації реформи. Медики мають думати про якісне надання послуг, а технічна забезпечення — питання спільне. Акцентуватимемо на цьому в резолюції засідання,  — зазначив голова комітету з питань охорони здоров’я Громадської ради при ОДА Іван Осадців.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації