back

Нехтування правилами безпеки – основна причина загибелі людей під час пожеж та на водоймах

29-03-2018 | 17:07

На цьому наголосив заступник начальника Управління ДСНС України у Чернігівській області із запобігання надзвичайним ситуаціям Роман Цушко на прес-брифінгу, який відбувся в облдержадміністрації сьогодні, 29 березня.

Кількість пожеж у минулому році збільшилась на чверть (2084 пожежі проти 1666 у 2016 році). Найбільше їх зареєстровано у житловому секторі громадян – 55 %. Внаслідок дії небезпечних продуктів горіння загинули 73 особи, серед яких 2 дитини, ще 28 отримали опіки й травми різного ступеня важкості.

Так, через необережне поводження з вогнем сталося 1259 пожеж, під час яких загинула 41 людина. При цьому 30 з них стали жертвами необережності під час паління, 21 особа перебувала у нетверезому стані.

Порушення правил монтажу та експлуатації печей, теплогенеруючих й електроустановок – причина ще 651 пожежі, під час яких загинула 31 людина. Наслідок підпалів – 103 випадки загорань, загинула 1 особа.

З початку 2018 року на території області вже зареєстровано 330 пожеж, під час яких 25 осіб загинули, ще 7 отримали травми.

– Аналіз ситуації свідчить, що кожного року майже у 90 відсотках випадків загибель людей реєструється у житловому секторі громадян, переважно сільської місцевості, а трагедії, головним чином, виникають у помешканнях пенсіонерів та інвалідів, неблагонадійних родин та осіб, які зловживають спиртними напоями, – зазначив Роман Цушко.

Аби запобігти нещасним випадкам та загибелі людей, представниками Управління ДСНС України в області та його підрозділами спільно з місцевими органами влади постійно ведеться профілактична інформаційно-роз’яснювальна робота.

Особливу увагу під час прес-брифінгу журналісти приділили питанням безпеки в місцях масового перебування людей, зокрема в торгівельно-розважальних закладах.

Як повідомив заступник начальника Управління ДСНС, на території Чернігова розташовані 4 торгівельно-розважальні центри (комплекси): ТРЦ «Голівуд», ТРЦ «Мегацентр», ТРК «Рояль» та розважальний комплекс «Базис». Для всіх цих закладів розроблені документи оперативного реагування, в яких вказується характеристика об’єкта, поетажні плани, шляхи евакуації, схеми внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачань. Документи оперативного реагування щорічно коригуються та практично відпрацьовуються із залученням особового складу та пожежної техніки рятувальної служби.

Пряма мова Романа Цушка:

Цьогоріч плануються перевірки систем протипожежного захисту в усіх зазначених торгівельно-розважальних центрах: у липні – ТРЦ «Голівуд», у вересні – ТРЦ «Мегацентр» та РК «Базис», у листопаді – ТРК «Рояль».

Крім того, за дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана відповідні перевірки закладів з масовим перебуванням людей відбудуться на всій території області.

Читати також: Глава Уряду наполягає на проведенні масштабних перевірок стану пожежної безпеки громадських закладів

Під час заходу представник рятувальної служби нагадав правила поводження при пожежі в громадських місцях.

Пряма мова Романа Цушка:

Окрім пожежної безпеки, Роман Цушко нагадав про правила поведінки на воді, через нехтування яких упродовж останнього осінньо-зимового періоду на водоймах Чернігівщини потонуло 16 осіб.

Зараз переважна більшість водних об’єктів області вкрита льодовим покровом, товщина якого під час постійного коливання температури повітря зменшується і є небезпечною для прогулянок, катання на ковзанах та зимової риболовлі.

Тому рятувальники застерігають людей – не виходити на тонку кригу водойм, а батьків просять слідкувати за розвагами своїх дітей та на власному прикладі навчати їх правилам безпечної поведінки.

Крім того, необхідно дотримуватися правил безпеки у разі виявлення вибухонебезпечних й підозрілих предметів. Їх знешкодженням мають займатися лише фахівці.

Роман Цушко звернувся також до громадян з проханням – по можливості частіше відвідувати домівки своїх батьків і літніх родичів, якщо ті проживають окремо, та слідкувати за протипожежним станом їх осель.

Він також нагадав, що в умовах весняного періоду посилюється небезпека виникнення пожеж у лісових масивах, на торфовищах та відкритих територіях.

– Пожежно-рятувальні служби області готові в будь-який час виконувати свої завдання за призначенням, проте лише дотримання у повсякденному житті елементарних правил безпеки дозволить громадянам відчути себе захищеними, – наголосив заступник начальника Управління ДСНС України в області.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації