back

Як область готується до весняного паводку

21-03-2018 | 08:39

Гідрометцентр визначив можливі критичні зони на Чернігівщині, де можуть виникнути проблемні ситуації в період проходження весняного водопілля.

Так, на річці Дніпрі прогнозують досягнення і тривале перевищення небезпечних відміток рівня води в Ріпкинському та Чернігівському районах. Це може призвести до обтоплення водами Дніпра і Сожу населених пунктів, відрізання їх від основних шляхів сполучень, затоплення ділянок доріг місцевого значення. Тривалий паводок може ускладнити умови життєдіяльності населення в цих районах, як це відбулося навесні 2013 року.

Фахівці також попереджають, що при проходженні водопілля тривалий час утримуватиметься затоплення заплави річки Десни біля Новгорода-Сіверського. Тут варто очікувати на досягнення небезпечних відміток обтоплення (оточення водою, відрізання від шляхів сполучення) та початкове підтоплення водами Десни низькорозташованих садиб ряду населених пунктів у Новгород-Сіверському, Коропському, Куликівському, Сосницькому, Менському та Городнянському районах.

Аби попередити надзвичайні ситуації, пов’язані з паводком, відповідні служби постійно моніторять рівень води на зазначених територіях. Як уже повідомлялося, минулого тижня проведено обліт критичних зон, щоб наочно відстежити стан справ.

 

Читати також: Юлія Свириденко вивчала, як на Чернігівщині проходить весняне водопілля

 

Загалом же область почала готуватися до весняного водопілля ще з початку року. В облдержадміністрації у січні затверджено план заходів щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2018 року на території Чернігівської області.

План передбачає чітку підготовку місцевих органів влади до проведення оперативних заходів у разі виникненні надзвичайних ситуацій, а також створення умов для успішного подолання їх наслідків.

При цьому важливими складовими, безперечно, мають бути попереджувальні дії та співпраця між органами влади на місцях і відповідними службами. Акцент також на оперативному оповіщенні мешканців населених пунктів у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Поки що морози стримують весняне водопілля. Проте, вже незабаром, за прогнозами синоптиків, на території Чернігівщини буде плюсова температура.

 

За інформацією Департаменту цивільного захисту населення
та оборонної роботи Чернігівської облдержадміністрації