back

Понад 6 мільярдів гривень – на державну підтримку сільгоспвиробницва

19-03-2018 | 11:05

Цьогоріч Уряд схвалив програми, направлені на підтримку та розвиток агросектору з 5 пріоритетних напрямів: тваринництва, фермерського і кооперативного руху, підтримка садівництва та виробництва української сільгосптехніки.

На ці потреби Державним бюджетом України на 2018 рік передбачено 6,3 мільярда гривень.

Зокрема, на часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва виділено 945 мільйонів гривень.

Компенсація надається товаровиробникам на безповоротній основі за придбані техніку та обладнання (затверджений перелік техніки), вартість яких зазначена в актах приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через державний банк або банк, у статутному капіталі якого 75 і більше відсотків акцій належить державі, у таких розмірах:

- 20 відсотків вартості (без урахування ПДВ) – за придбані техніку та обладнання у грудні 2017 року;

- 25 відсотків вартості (без урахування ПДВ) – за придбані техніку та обладнання починаючи з 1 січня цього року.

Довідково. Постанова КМУ від 01.03.2017 №130 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» (зі змінами).

На державну підтримку розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляду за ними передбачено 300 мільйонів гривень.

Бюджетні кошти надаються суб’єктам господарювання, які займаються виноградарством, садівництвом і хмелярством, незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності для компенсації витрат на придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю. Відшкодування становить до 80 відсотків здійснених у поточному та попередньому бюджетних роках витрат без урахування сум ПДВ, але не більше встановлених Мінагрополітики нормативів за умови закладення насаджень у поточному році.

Довідково: Постанова КМУ № 587 від 15.07.2005 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства» (зі змінами).

Чотири мільярди гривень передбачено на підтримку галузі тваринництва.

Так, бюджетні кошти спрямовуються на держпідтримку за такими напрямами:

- часткова компенсація відсоткової ставки за банківськими кредитами, залученими на розвиток вівчарства, козівництва, бджільництва, звірівництва, кролівництва, шовківництва та аквакультури, – 200 мільйонів гривень;

- часткова компенсація витрат на будівництво та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції, профінансованих за рахунок банківських кредитів, – понад мільярд гривень;

- спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності – півмільярда гривень;

- спеціальна бюджетна дотація фізичним особам за вирощування молодняка великої рогатої худоби – 700 мільйонів гривень;

- часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, сперми та ембріонів, які мають племінну (генетичну) цінність, – 300 мільйонів гривень;

- часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції – 1,2 мільярда гривень.

Довідково: Постанова Кабінету Міністрів України № 107 від 07.02.2018 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримка галузі тваринництва».

Ще мільярд гривень планується витратити на розвиток фермерських господарств.

Фінансова підтримка надаватиметься: фермерському господарству, у власності та/або користуванні якого перебуває не більше ніж 500 гектарів земель сільськогосподарського призначення, яке має чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 15 мільйонів гривень; сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу, до складу якого входить не менше ніж 20 членів, серед яких повинні бути не менше ніж одне фермерське господарство, а інші – фізичні особи, у власності та користуванні кожної з яких перебуває не більше ніж 100 гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Фінансування здійснюватиметься за такими напрямами:

- часткова компенсація вартості закупленого у суб’єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції;

- часткова компенсація витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами;

 - фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

- часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;

- здешевлення кредитів.

Довідково: Постанова Кабінету Міністрів України № 106 від 07.02.2018 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств».

Для кредитування фермерських господарств передбачено більше 43 мільйонів гривень (зі спеціального фонду).

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою КМУ, фінансова підтримка надається на конкурсних засадах фермерським господарствам на поворотній основі у сумі до 500 тисяч гривень строком до п'яти років із забезпеченням заставного майна.

Читати також: Як одержати дотацію на утримання молодняка

 

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку
Чернігівської облдержадміністрації