back

Чернігівщина — одна з кращих в Україні за темпами реформування місцевих газет

12-03-2018 | 11:17

У Держкомтелерадіо назвали лідерів реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Чернігівщина разом з Вінницькою областю розділила другу позицію, маючи 46% реформованих ЗМІ. Дещо кращий результат — 50% — показала Сумська область. При цьому, в частині областей відбулися перетворення лише в одному-трьох виданнях.

Усього ж, за даними Держкомтелерадіо, станом на 6 березня із 728 комунальних та державних друкованих ЗМІ реформовано 173. Як відомо, процес роздержавлення ЗМІ триває в Україні з 2016 року.

У Чернігівській області із 26 місцевих газет уже повністю завершено реформування тринадцяти. Три редакції очікують на переоформлення свідоцтв про реєстрацію ЗМІ. У восьми ЗМІ перетворення на суб'єкта господарювання перебуває на початковому етапі або поки що не розпочато.

Нарешті зрушив з місця процес перетворення Ріпкинської районки — 2 березня депутати районної ради одноголосно ухвалили рішення про вихід районної ради зі складу співзасновників районної газети «Життя Полісся» та її редакції.

Держкомтелерадіо нагадує, що державні і комунальні друковані ЗМІ, які не встигнуть до 1 січня 2019 року перереєструватися в Міністерстві юстиції України, автоматично втратять право на друк через втрату чинності старих свідоцтв про державну реєстрацію ЗМІ. Трудовим колективам редакцій спільно із співзасновниками слід невідкладно проводити процес реформування, адже перетворення державного або комунального підприємства в інший суб’єкт господарювання та процедура перереєстрації друкованого ЗМІ можуть тривати в окремих випадках більш ніж півроку.

 

Довідково про реформування друкованих ЗМІ в Чернігівській області.

Повністю завершено реформування газет: «Вісті Сосниччини», «Голос Присеймів’я» (Бахмацький район), «Життя Семенівщини», «Маяк» (Корюківський), «Наше слово» (Менський), «Новини Городнянщини», «Новини Придесення» (Козелецький), «Нові горизонти» (Коропський), «Поліська правда» (Куликівський), «Прилуччина в новинах, подіях, коментарях», «Слово Варвинщини», «Трибуна хлібороба» (Талалаївський), «Трудова слава» (Ічнянський).

Очікуюють переоформлення свідоцтва: «Наш край» (Чернігівський), «Сіверський край» (Н-Сіверський), «Чернігівські відомості».

Триває ліквідація редакції як юридичної особи: «Вісті Борзнянщини», «Носівські вісті».

Перетворення на суб’єкт господарювання не розпочато або перебуває на початковому етапі: «Вісті» (м. Ніжин), «Гарт», «Деснянська правда», «Життя Полісся» (Ріпкинський), «Наше життя» (Бобровицький), «Ніжинський вісник» (м.Ніжин), «Промінь» (Сновський), «Срібнянщина».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
з використанням інформації Державного комітету
телебачення і радіомовлення України