back

Весна-2018: що варто знати про призов на строкову військову службу

06-03-2018 | 16:49

482 особи з Чернігівської області мають стати до війська за результатами цьогорічного весняного призову. З них до ЗСУ — 222, Нацгвардіі — 140, Держспецслужби транспорту — 80, Прикордонної служби — 40.

 Про це зазначили сьогодні під час прес-брифінгу в облдержадміністрації, у якому взяли участь заступник голови ОДА Сергій Сергієнко та військовий комісар обласного військового комісаріату Олександр Криворучко.

Хто отримає повістку: чоловіки, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку. Призов триватиме два місяці: квітень-травень.

Кого не направлятимуть на службу:  особи, які не мають базової загальної середньої освіти, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ, зловживали алкоголем чи вживали наркотичні речовин та в яких під час призову виявлено захворювання згідно із визначеного переліку.

Відстрочка від призову:

- за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, дитина до 3-х років, двоє і більше дітей, вагітна дружина);

- за станом здоров’я (до одного року, які визнані тимчасово непридатними до військової служби);

- для здобуття освіти (в усіх навчальних закладах з денною формою навчання, крім загальноосвітніх та ПТУ — до 21 року, в інтернатурі, аспірантурі, докторантурі з відривом або без відриву);

- для продовження професійної діяльності (педагогічні з вищою освітою та медичні працівники у сільській місцевості за умови повного навантаження, зареєстровані священнослужителі, сільські, селищні, міські голови, кандидати (доктори) наук, які працюють за цим напрямком, резервісти, працівники органів внутрішніх справ).

Відповідальність призовників за порушення правил військового обов’язку: адміністративна та кримінальна.

Детальніше в прямій мові

Розподіл та призначення призовників здійснюється пропорційно із урахуванням потреби і наявності призовних ресурсів як для Збройних Сил України, так і для інших військових формувань. Як зазначили посадовці, минулоріч найбільше було охочих нести службу в Десантно-штурмових військах України.

Важливо! Призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в АТО не залучаються.

Соціальні гарантії: грошова допомога, відпустка, стаж роботи

Детальніше в прямій мові

Нагадаємо, що на Чернігівщині в обласному військовому комісаріаті та Козелецькому РВК реалізується пілотний проект щодо створення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Минув лише перший етап перетворення військових комісаріатів. Проте, військові вже задоволені його результатами — план минулорічного призову на строкову службу виконано на 100%. Окрім того, виконуються плани відбору на службу за контрактом навіть у тих районах області, які раніше були проблемними.

Пряма мова

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації