back

Без строку давності: у Корюківці вшанували пам'ять закатованих нацистами

01-03-2018 | 16:29

В Україні у 1941-1944 роках нацистськими карателями та відступаючими військами Вермахту свідомо було знищено понад 670 населених пунктів та майже 51 тисячу осіб цивільного населення. Тільки в Чернігівській області спалено 63 населені пункти, вбито більш ніж 17 тисяч мирних жителів.

Найбільше жертв було в Корюківці, містечку за 100 кілометрів від Чернігова, — тут 1-2 та 9 березня 1943 року вбито і спалено близько 7 тисяч осіб різного віку, в тому числі дітей та жінок. Ці події ввійшли в історію як наймасштабніша та найжорстокіша каральна акція у Другій світовій війні. Відомі імена лише близько двох тисяч її жертв.

Постановою Верховної Ради України від 8 лютого цього року «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році» 1 березня визначено Днем пам’яті 75-х роковин з часу Корюківської трагедії.

Корюківська міська рада 1 березня на території Корюківської ОТГ оголосила днем жалоби, 2 та 9 березня – днями пам’яті.

Сьогодні у Корюківці біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів цього населеного пункту нацистським загарбникам на мітинг-реквієм зібралися представники органів влади та громадськість. До заходу долучилися заступник голови ОДА Сергій Сергієнко, народні депутати України Анатолій Євлахов та Олег Купрієнко, місцеві посадовці. Також серед присутніх — голова Української спілки в'язнів-жертв нацизму Маркіян Демидов, голова Чернігівського обласного відділення цієї спілки Ніна Зубок, представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

— Ми не повинні забувати про Корюківську трагедію. Адже вшановуючи пам’ять загиблих, безмежно сумуючи за їх загубленими життями, ми кожного разу стверджуємося в думці, що маємо берегти й цінувати нашу країну, її цілісність і суверенітет, вірити у світле майбутнє нашої держави і боротися за нього. Боротися до перемоги! — звернувся до учасників скорботного заходу Сергій Сергієнко.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у березні 1943 року корюківчан, усіх убитих мирних жителів у роки Другої світової війни та поклали квіти до Меморіалу.

 

Меморіальні заходи продовжилися на місці перепоховання жертв Корюківської трагедії в урочищі Гай.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації