back

Як зберегти довкілля в ОТГ

01-03-2018 | 14:09

Екологічну складову децентралізації обговорили вчора за круглим столом представники громадськості, Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Держекоінспекції та об’єднаних територіальних громад Чернігівського району. Ініціаторами зустрічі були голова комітету Громадської ради при облдержадміністрації з реалізації програми «Зелене намисто Чернігівщини» Валентина Седячко та члени інших природозахисних організацій.

Основні нормативно – правові природоохоронні документи розміщені на сайтах обласного Департаменту екології та Держекоінспекції. Проте в процесі діяльності новостворених ОТГ виникає чимало питань, що лежать у практичній площині.

Як правильно провести оцінку впливу на довкілля при плануванні господарської діяльності? На які потреби ОТГ можуть бути використані кошти з обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища і як громаді розпоряджатися грошима власного подібного фонду? Як боротися зі стихійними сміттєзвалищами та упорядкувати санкціоновані? Що робити з аварійними деревами у населених пунктах та як їх видалити, не наражаючи нікого на небезпеку та не порушуючи природоохоронне законодавство?

Учасники зустрічі спільно шукали відповіді на ці та інші запитання. Адже одні з них чітко прописані в законах та нормативних актах, інші — потребують узгодження, а є й такі, що суперечать одна одній. Проте спільною для всіх була думка, що справу збереження довкілля не можна відсувати на задній план, вона має бути в одному ряду з іншими актуальними соціально-економічними проблемами.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації