back

100 років тому гривню затверджено грошовою одиницею УНР

01-03-2018 | 11:52

1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалили закон про гривню — грошову одиницю УНР.

Як грошова одиниця гривна відома ще з давньої Русі і згадується у «Повісті минулих літ».

Активна розробка власної валюти почалася після проголошення Української Народної Республіки третім універсалом Центральної Ради у листопаді 1917-го. Створенням своєї фінансової системи і грошових знаків як ще одного чинника державотворення, опікувався Генеральний секретаріат фінансів та промисловості на чолі з Михайлом Туган-Барановським.

1 січня 1918-го Центральна Рада ухвалила «Тимчасовий закон про випуск державних кредитових білетів УНР». Першими українськими грошима стали банкноти «100 карбованців», оформлені відомим художником-графіком Григорієм Нарбутом.

Після проголошення самостійності УНР та з огляду на часті випадки фальшування нової купюри (робилася із звичайного паперу, не мала захисних водяних знаків і гільйоширної сітки; крім того, більшовики, тікаючи з Києва, викрали і вивезли до Москви кліше грошового білета), Центральна Рада 1 березня 1918 року ухвалила Закон «Про грошову одиницю, биття монети та друк кредитових державних білетів».

Запроваджувалася нова грошова одиниця — гривня, «що має містити 8,712 долі щирого золота; гривня ділиться на 100 шагів; 2 гривні відповідають одному карбованцеві емісії 1917 року». В обіг вводилися банкноти номіналом 2, 10, 100 та 500 гривень. Ескіз першої з них зробив Василь Кричевський, решту — Георгій Нарбут. Роботи останнього вирізнялися вишуканим оформленням.

Друкуватися гривні мали в Німеччині. Однак процес друку дещо затримався, і запровадження в обіг гривні сталося вже за Павла Скоропадського. У 1918-1919 роках друкувалися також грошові знаки номіналом 1000 і 2000 гривень.

 

Банкнота номіналом 2 гривні. Автор проекту В. Кричевський. Фото: http://www.istpravda.com.ua/

 

Банкнота номіналом 10 гривень. Автор проекту Г. Нарбут. Фото: http://www.istpravda.com.ua/

 

Банкнота номіналом 100 гривень. Автор проекту Г. Нарбут. Фото: http://www.istpravda.com.ua/

 

Банкнота номіналом 500 гривень. Автор проекту Г. Нарбут. Фото: http://www.istpravda.com.ua/

 

Розмінні марки-шаги, що виконували роль монети. Фото: http://www.istpravda.com.ua/

 

Сергій Горобець
Український інститут національної пам’яті