back

Чернігівщина стане лідером з написання та реалізації проектів

01-03-2018 | 10:20

Конкуренція у сфері проектної діяльності повсякчас зростає, тому варто постійно вдосконалюватися і вчитися, щоб проекти, створені на Чернігівщині, одержували бажане фінансування і були реалізовані.

Протягом двох днів, 27-28 лютого, представники департаментів та управлінь Чернігівської облдержадміністрації відшліфовували свої знання і навички під час тренінгу "Розробка та впровадження проектів розвитку", організованого Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування спільно з Департаментом економічного розвитку ОДА.

Це важливе навчання. На перший конкурс ми подали дев'ять проектів, і жоден з них не пройшов. В той час як Львівська область подала на конкурс 150 проектів і з них вісім стали успішними. Тож треба братися до роботи і писати в три, в чотири рази більше проектів, щоб кількість переходила в якість — наголосила заступник директора Департаменту економічного розвитку Олександра Хомик.

Як зазначила директор Чернігівського ЦРМС Ірина Кудрик, цей семінар є продовженням циклу тренінгів з підготовки та написання проектів. На її думку, це перспективний напрямок розвитку, адже грантодавці або інвестори просто так гроші не дають, їх можна отримати для реалізації конкретної соціально або економічно обґрунтованої ідеї.

Радник з розробки та впровадження проектів Програми "U-LEAD з Європою" В’ячеслав Топоров, експерт Групи радників з впровадження державної регіональної політики цієї ж Програми Наталія Лукашенко, радник з питань регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС Володимир Бойко надали практичні та методичні фахові рекомендації стосовно етапів розробки проектів, їх структури та впровадження. Особливу увагу приділили побудові логіки впровадження проекту, передумовам, припущенням та ризикам, пов'язаним з проектами. Експерти поділилися досвідом заповнення проектної заявки, розповіли про специфіку оцінювання проектів.

Основною метою нашого тренінгу було чітке розуміння учасниками структури і логіки проекту і вміння застосовувати його для викладення своїх ідей. Сподіваємось, ми цієї мети успішно досягли, — підсумував роботу семінару В’ячеслав Топоров.

 

За повідомленням Чернігівського
Центру розвитку місцевого самоврядування