back

МОЗ України: як автономізувати медичні заклади

28-02-2018 | 12:10

Основним завданням медичної реформи на перше півріччя поточного року Міністерство охорони здоров’я України визначило автономізацію закладів первинної медичної допомоги. Їх перетворення з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства (КНП) є обов’язковою умовою участі у реформі, адже лише в статусі комунального некомерційного підприємства медзаклади зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

У таких перетвореннях МОЗ України вбачає кілька суттєвих переваг.

По-перше, керівник медустанови, що діє у статусі підприємства, отримує значно більшу свободу у розпорядженні активами, фінансами та формуванні кадрової політики, визначенні внутрішньої організаційної структури закладу.

По-друге, заклад охорони здоров’я - підприємство має можливість самостійно встановлювати будь-які форми оплати праці працівників, що допускаються законодавством.

По-третє, фінансування медичного КНП здійснюється не за постатейним кошторисом витрат, а на основі власного фінансового плану, що дозволяє такому закладу бути більш гнучким та самостійним у прийнятті рішень порівняно із суб’єктами, що мають статус бюджетної установи.

По-четверте, медзаклади - підприємства можуть об’єднуватися та перерозподіляти функції між собою з метою оптимізації використання своїх матеріальних, людських та фінансових ресурсів.

По-п’яте, такий заклад охорони здоров’я зможе наймати за цивільно-правовими договорами лікарів, які зареєстровані як фізичні особи – підприємці та мають відповідну ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики.

Процес перетворення медичного закладу із бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство може тривати від 3-х місяців.

Трудові відносини з працівниками реорганізованого закладу продовжуються, а звільнення можливе лише у випадку скорочення штату. Після реорганізації окремі працівники можуть бути переведені на інші посади або переміщені до інших структурних підрозділів у разі необхідності.

Джерелами фінансування комунального некомерційного підприємства – закладу охорони здоров’я можуть бути як бюджетні кошти, так і кошти юридичних та фізичних осіб. Крім того — кошти, отримані за договорами з органами місцевого самоврядування та іншими медичними установами.

Міністерство охорони здоров’я України розробило «Методичні рекомендації з питань перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства», які містять докладну інформацію стосовно різних аспектів реформування.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації