back

План на поточний рік: дотримання графіків погашення заборгованості та посилена боротьба із «зарплатами в конвертах»

27-02-2018 | 12:21

Зарплату працівникам бюджетних установ та організацій виплачують вчасно. Найбільший відсоток заборгованості зосереджується на підприємствах-банкрутах та економічно неактивних підприємствах: 2,3 мільйона гривень (21,3 %) та 3,1 мільйона гривень (28,5 %) відповідно.

Про це зазначила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова під час засідання профільної робочої групи та комісії.

 Відсутні зарплатні борги перед працівниками  сільськогосподарських підприємств. У територіальному розрізі не мають боргів із виплати заробітної плати підприємства 18 районів області. При цьому станом на 1 лютого цього року наймані працівники 28 підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) не отримали 10,8 мільйона гривень, — наголосила Наталія Романова.

Серед економічно активних підприємств найбільшими боржниками залишаються ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» та ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів».

Втім, за словами учасників наради, ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» розробив реальний план виходу із ситуації: на початок року ставка розрахунку незначна через витрати на виробництво, однак в останні місяці 2018 заборгованість буде погашено завдяки реалізації продукції.

Саме дотримання графіку погашення боргів, на переконання фахівців, є запорукою вирішення проблеми.

Також в області продовжується робота щодо реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, зайнятості населення. Завдяки спільним зусиллям відповідних органів та установ в області виявлені  1553 факти порушення законодавства про працю, більшість з яких стосуються саме оплати. Матеріали перевірки щодо порушення норм законодавства направлено до прокуратури.

У 2017 році легалізовано 2418 робочих місць, що додало до 1,6 мільйона податків. У планах на поточний рік — детальна перевірка сфери надання послуг та будівництва, де найчастіше практикується тіньова оплата праці.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації