back

У 2017 році Чернігівщина збільшила об’єми експорту товарів та послуг

22-02-2018 | 08:20

За статистичними даними, минулого року зовнішню торгівлю товарами підприємства та організації Чернігівщини здійснювали з партнерами 132 країн світу.

У 2017 році експортовано продукції на 625 мільйонів доларів США. Це на 44% більше, ніж у 2016-му. При цьому імпорт дещо знизився — на 6%. На країни Європейського Союзу в експорті та імпорті товарів припадало відповідно 36% та 39%.

Варто зазначити, що значним попитом на зовнішньому ринку користувалися зернові культури (32% від загального експорту), вироби з паперу та картону (11%), готові харчові продукти та насіння й плоди олійних рослин (по 10% кожного), деревина та вироби з неї (7%), взуття (5%), а також текстильні матеріали та текстильні вироби (4%).

В асортименті імпорту переважали полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (16%), готові харчові продукти (15%), продукція хімічної та пов’язаних із нею галузей промисловості (13%), текстильні матеріали та текстильні вироби (12%), папір та картон (11%).

Крім того, підприємства області здійснювали зовнішню торгівлю послугами (74 країн-партнерів): експорт становив 26 мільйонів доларів США, (на 30% більше, ніж у 2016-му), імпорт — 20 мільйонів доларів США (зростання на 84%).

Основними споживачами послуг залишаються країни ЄС, на які припадало 69% експорту. Значні обсяги послуг надавалися партнерам із Румунії (майже на 6 мільйонів доларів США), Нідерландів та Німеччини (понад два мільйони доларів до кожної країни), Італії (майже на два мільйони доларів).

У структурі експорту 41% обсягу займали послуги з переробки матеріальних ресурсів, 34% — послуги автомобільного транспорту, 15% — комп’ютерні та інформаційні.

Серед провідних партнерів в імпорті послуг (88% загального обсягу) — Велика Британія, Німеччина, Італія, Польща, Румунія, Білорусь.

Більше половини імпорту формували роялті та інші послуги, пов’язані з використанням інтелектуальної власності, а також з ремонту та технічного обслуговування.

 

За інформацією Головного управління статистики у Чернігівській області