back

Взаємодія громадськості з парламентарями: німецький та український формат

16-02-2018 | 18:28

Сьогодні в облдержадміністрації молоді народні обранці Бундестагу Німеччини з народними депутатами України Анною Романовою та Олександром Черненком, а також з представниками інститутів громадянського суспільства та ЗМІ регіону обговорювали формати співпраці законодавчих органів та громадянського суспільства в зазначених державах.

Зустріч організована за підтримки Програми USAID РАДА і Фонду Конрада Аденауера в Україні.

У Німеччині дуже сильний вплив громадськості на політичну волю в державі. Всі великі проекти місцевого та загальнодержавного рівня обов’язково розглядаються так званою «громадською ініціативою». Вона здатна змінювати хід подій ще на стадії формування планування. Узгодження громадських думок є обов’язковим.

Україна наразі переживає нелегкі часи. І саме громадянське суспільство здатне не просто пришвидшити врегулювання конфлікту, а й безпосередньо стимулювати активне впровадження реформ, — вважає депутат Бундестагу Крістоф Бернштіль

Як зауважили представники громадськості, українським ІГС почасти не вистачає інформації про можливі механізми впливу на парламентарів. Відчувають це і самі народні обранці, адже чують питання, відповіді на які не є їх компетенцією.

Впливати на місцеві ініціативи стало простіше, коли у залі місцевих рад у числі депутатів з’явилися колишні громадські активісти. Вони краще обізнані із специфікою певних сфер життєдіяльності місцевих жителів, — акцентувала виконавчий директор ГО «Голос батьків» Олена Трубенок.

Принагідно, представники громадськості запросили народних депутатів України на найближчі заплановані заходи, а також поцікавилися варіантами співпраці з депутатами Бундестагу, зокрема щодо розвитку туристичної галузі.

Українське громадянське суспільство перебуває на етапі становлення. Важливо саме зараз задати чіткий курс. Ми, в свою чергу, готові ділитися досвідом налагодження роботи, — підсумував депутат Бундестагу Марк Гауптман.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації