back

У Чернігові вшанували воїнів-афганців

15-02-2018 | 16:17

Мітинг із нагоди 29-ї річниці виведення військ з Афганістану і Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відбувся у Чернігові сьогодні, 15 лютого.

Церемонія розпочалася з покладання квітів до Пам’ятного знаку чернігівцям, які загинули під час проведення Антитерористичної операції на сході країни. А потім учасники мітингу поклали квіти до Пам’ятного знаку чернігівцям-воїнам-інтернаціоналістам. 118 синів утратила Чернігівщина, із них 19 – чернігівці.

Майже три десятиліття тому закінчилася одна з найдовших і найтрагічніших воєн минулого століття – війна в Афганістані.

З часом, у вирі нових подій тьмяніють спогади, але не меншає від того шана до воїнів, які чесно, мужньо і самовіддано виконували свій бойовий обов’язок.

Афганська війна залишила глибокий слід у душах тих, хто пройшов її вогненними стежками. Та найболючішу рану нанесла вона людям, які втратили у ній найближчих – синів, чоловіків, батьків.

«На території області нині проживає 84 родини воїнів, загиблих в Афганістані, – сказав голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч. – І всі ми, вшановуючи воїнів-інтернаціоналістів, прагнемо розділити біль їх утрати, хочемо висловити глибоку повагу до пам’яті про людей, які навіки залишилися молодими, стали взірцем відваги та відданості військовій присязі. Давно в пошані славнозвісне афганське братерство, міцна чоловіча дружба, загартована у боях. Ви підтримували один одного, коли радянська держава відхрещувалася від афганського конфлікту і воліла піддати його забуттю.

У числі перших ви стали на захист студентів на Майдані Гідності й проявили себе, як найорганізованіша і здатна до самозахисту сила. А коли ворог зі зброєю зазіхнув на українську землю, саме афганці виступили в авангарді її захисників, спираючись на свій бойовий досвід, уміння раціонально діяти в екстремальних ситуаціях, взаємовиручку і вірність військовому обов’язку. Шановні воїни-інтернаціоналісти, прийміть слова вдячності за ваш патріотизм і військову звитягу. За те, що переживши тяжке випробування долі, ви не втратили сили духу, мужності, любові до життя і людей».

Розпорядженням голови Чернігівської ОДА і голови обласної ради за особистий внесок у розвиток ветеранського руху, військово-патріотичне виховання молоді, вирішення соціальних проблем ветеранів Афганістану і членів сімей загиблих та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Почесною грамотою обласної державної адміністрації і обласної ради нагороджено:

Бєляєва Володимира Олександровича – завідувача відділення медичної статистики та ведення державного реєстру комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту і оздоровлення населення», члена президії Чернігівської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

Рибцова Володимира Степановича – члена президії Чернігівської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

Стрільця Миколу Івановича – директора Навчально-наукового інституту управління та адміністрування Чернігівського національного технологічного університету, голову Чернігівської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Розпорядженням голови Чернігівської ОДА Почесною грамотою обласної державної адміністрації нагороджено:

Антонюка Уляна Павловича – учасника бойових дій в Афганістані, члена Чернігівської міської громадської організації ветеранів 30-го окремого полку зв’язку;

Гусака Василя Івановича – головного лікаря пологового будинку Чернігівської міської ради, члена Чернігівської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

Лохіна Юрія Петровича – заступника голови Чернігівської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

Шостака Володимира Михайловича – інструктора водолазної підготовки 8-го Чернігівського навчального центру Державної спеціальної служби транспорту, члена громадського формування «Спеціальний підрозділ «Афганець».



Прес-служба облдержадміністрації