back

Чернігівщина впроваджує гендерне бюджетування

15-02-2018 | 15:13

Гендерно-орієнтоване бюджетування (ГОБ) — це інструмент, спрямований на інтеграцію гендерної складової у бюджетний процес. Як вважають експерти, такий підхід є більш ефективним та справедливим. Оскільки потреби жінок і чоловіків різні, їх варто враховувати при формуванні бюджету.

Проект ГОБ, ініційований Міністерством фінансів України, розрахований на 2014-2020 роки та фінансується Урядом Швеції. За більш як три роки з початку роботи проведено гендерний бюджетний аналіз 75 програм у галузях освіти і науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, соціального захисту, охорони здоров’я та культури.

ГОБ працює з усіма областями. У кожному регіоні проводиться моніторинг певної галузі. Цьогоріч до Проекту долучається і Чернігівщина. Тут проаналізують бюджетне планування у сфері культури.

Для членів профільної робочої групи, яку очолює заступник директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Любов Белінсон, сьогодні у Чернігові розпочався дводенний тренінг. Предмет розмови — суть та етапи гендерно-орієнтованого бюджетування, а також реалії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Україні та Чернігівщині, зокрема.

Аби підвищити економічну ефективність видатків бюджету через врахування потреб різних груп обох статей, робоча група має проаналізувати відповідні державні програми. Після цього — підготувати пропозиції та рекомендації з усунення гендерних розривів. Кінцевий етап — внесення змін до програм і бюджетів, які повинні формуватися з урахуванням реальних потреб людей.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
 та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації