back

Завдяки уважним жителям Чернігівщини зменшується кількість стихійних сміттєзвалищ. Робота триває

12-02-2018 | 10:58

З вересня 2016 року до 5 лютого 2018 року до Чернігівської облдержадміністрації надійшло 73 звернень громадян щодо виявлених стихійних сміттєзвалищ.

Найбільше нарікань у жителів Ічнянського району — 25 звернень. З Бобровицького району сигнали надходили 12 разів, з Чернігівського — 9, Козелецького — 8.

Завдяки високій екологічній свідомості та активності небайдужих громадян вдалося покращити стан довкілля та забезпечити оперативне знешкодження безгосподарських відходів.

Допомогти ліквідувати стихійні сміттєзвалища може кожен. Головне — вчасно сигналізувати про знайдене. Зручно це робити через електронний сервіс «Ecomapa.gov.ua», який включає інтерактивну мапу сміттєзвалищ України та мобільний додаток із функцією он-лайн сповіщення. Створити повідомлення легко — достатньо зайти на сайт, зареєструватися і надіслати звернення.

Отримана інформація оперативно опрацьовується модератором та наноситься на карту. У свою чергу, Мінприроди надсилає отриману інформацію до органів місцевої влади з вимогою їх ліквідувати.

Процес усунення порушень можна відслідкувати в оновлених статусах, передбачених додатками.

На зазначеному ресурсі можна знайти й корисну інформацію щодо утилізації відходів: відомості з Реєстру місць видалення відходів, переліки пунктів прийому вторинної сировини та ліцензіатів на поводження з небезпечними відходами.

Читати також: Менщина впроваджує сортування сміття

Варто знати!

В Україні з 1 січня 2018 року встановлено заборону на захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів. Очікуються й інші зміни в природоохоронному законодавстві, у зв’язку з необхідністю адаптувати вимоги до критеріїв ЄС.

Україна та ЄС: спільна мета — чисте довкілля

Основну частину природоохоронного законодавства та політики ЄС, включаючи, зокрема, поводження з відходами, представляють 35 директив ЄС.

Насамперед, Україна має імплементувати три директиви, що пов'язані з управлінням відходами:

Директива № 2008/98/ЄС про відходи  — зокрема, прийняття в Україні національного законодавства та визначення уповноваженого органу (органів) - протягом 3 років; підготовка планів щодо управління відходами згідно із п’ятиетапною ієрархією відходів та програм щодо попередження утворення відходів - також протягом 3 років; встановлення дозвільної системи для установ/підприємств, що здійснюють операції з видалення чи утилізації відходів - протягом 5 років; запровадження реєстру установ і підприємств, які здійснюють збір та транспортування відходів - 5 років.

Директива № 1999/31/ЄС про захоронення відходів  — зокрема, також прийняття національного законодавства та визначення уповноваженого органу (органів); має зявитися класифікація місць захоронення відходів; стратегія щодо зменшення кількості міських відходів; встановлення процедур контролю та моніторингу під час функціонування та закриття полігоні; впровадження планів очистки існуючих місць захоронення та інше. Ці положення Директиви мають бути впроваджені для існуючих установок/обладнання протягом 6 років.

Директива № 2006/21/ЄС про управління відходами видобувної промисловості — зокрема, встановлення системи, яка забезпечить створення/розроблення операторами (суб’єктами господарювання) планів управління відходами (визначення та класифікація засобів поводження/переробки з відходами; характеристика відходів); встановлення дозвільної системи, фінансових гарантій та системи контролю; встановлення процедур закриття та подальшого нагляду за виробничими майданчиками відходів видобувної діяльності; створення реєстру закритих майданчиків відходів видобувної діяльності — 5 років.

В Україні діє старий рамковий Закон «Про відходи», у якому не враховані вимоги Директив. Але і в цьому документі прописаний механізм роздільного збирання відходів підприємствами, що уклали договір з органами місцевого самоврядування (стаття 17).

Наразі ми маємо Національну стратегію поводження управління з відходами, яка схвалена постановою КМУ 8 листопада минулого року. Ця стратегія передбачає розроблення Національного плану управління з відходами, на підставі якого мають створювати регіональні плани (за європейським зразком).

 Впоратися з цим завданням області мають за два роки після ухвалення Національного плану, робота над ним вже почалася.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

за повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів ОДА