back

Селянин отримає від Уряду дві з половиною тисячі гривень на утримання телят

09-02-2018 17:12

Цього тижня, 7 лютого, під час засідання Кабінету Міністрів України прийнято рішення, яке забезпечить підтримку аграрного сектора країни по 5 важливим напрямкам. На це буде спрямовано 6,3 мільярда гривень, що сприятиме розвитку фермерства в Україні, дозволить наростити обсяги сільськогосподарського виробництва, збільшити поголів’я і здешевити утримання худоби, а також здешевити сільськогосподарську техніку для аграріїв, стимулювати садівництво і виноградарство.

Ця програма має сприяти економічному зростанню країни, створенню робочих місць та позитивно вплинути на ціни харчових продуктів.

— Це ті конкретні програми, які можна реалізовувати вже у 2018 році. Також ми мінімізуємо вплив чиновників. Будуть впливати фермерські асоціації, будуть задіяні банківські програми. Я зацікавлений у тому, щоб фермерських господарств стало більше. Це наша спільна мета, — звернувся Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман до аграріїв і зазначив, що завдяки урядовій ініціативі доля фермерських господарств у структурі АПК України може збільшитися вдвічі.

Здешевлення сільськогосподарської техніки

Уряд спрямовує 945 мільйонів гривень на здешевлення сільськогосподарської техніки для аграріїв. Це дозволить сільгоспвиробникам придбати понад 5 тисяч одиниць вітчизняної сільгосптехніки за суттєво нижчою ціною. Держава компенсуватиме чверть вартості техніки великим сільгоспвиробникам, а фермерам — 40 %. Програмою буде охоплений кожен покупець вітчизняної сільськогосподарської техніки.

Дотації на утримання худоби

Чотири мільярди гривень Кабінет Міністрів України направляє на розвиток українського тваринництва. Надається підтримка як агровиробникам, так і громадянам, які утримують молодняк великої рогатої худоби (ВРХ). Останні отримають 700 мільйонів гривень державної підтримки, або дві з половиною тисячі гривень на голову молочної корови (трьома траншами). Агровиробники, які утримують молочних корів, отримають 500 мільйонів гривень державної підтримки, або півтори тисячі гривень на голову молочної корови (двома траншами).

Ця ініціатива Уряду має здешевити утримання 700 тисяч голів ВРХ для населення та агровиробників і збільшити в сільськогосподарських підприємствах поголів’я ВРХ на 11 %, свиней — на 18 %, овець — на 6 %. Планується також збільшення середньої продуктивності молочного ВРХ з 4 тисяч до 7-9 тисяч літрів на рік.

Агровиробники отримають 50-відсоткову компенсацію вартості високопродуктивного поголів’я, а також біологічного матеріалу та ембріонів на суму 300 мільйонів гривень. Два з половиною мільярда гривень сільгоспвиробникам буде компенсовано на будівництво або реконструкцію тваринницьких комплексів. Йдеться про 25-відсоткову компенсацію тіла кредиту, залученого на будівництво або реконструкцію комплексів у галузях свинарства, птахівництва та ВРХ; 30-відсоткове відшкодування вартості введених в експлуатацію тваринницьких комплексів, побудованих без залучення кредитних коштів; до 3 % здешевлення кредитних ресурсів, залучених на проекти із розвитку аквакультури, вівчарства та козівництва.

Розвиток фермерських господарств

Один мільярд гривень виділяється на підтримку фермерів. Це дозволить здешевити кредити до півторавідсоткової облікової ставки НБУ, отримати 100 % компенсації вартості насіння та 90 % компенсації вартості дорадчих послуг. При цьому таку підтримку отримають не великі латифундисти, а фермери з земельним банком до 500 гектарів. Це стимулюватиме розвиток фермерства в Україні.

Підтримка кооперативів

Для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Уряд запускає програму підтримки садівництва, ягідництва, заготівлі молока і м’яса, будівництва овоче- та фруктосховищ на умовах співфінансування проектів. Сімдесят відсотків витрат на придбання обладнання компенсує держава.

Розвиток садівництва та виноградарства

Обсяг державної підтримки садівництва і виноградарства у 2018 році складе 300 мільйонів гривень. Це дозволить компенсувати 80 % вартості саджанців і збільшити вже до кінця року більше ніж на 3 тисячі гектарів площі садів, ягідників та виноградників.

Запланована підтримка аграріїв Чернігівщини з обласного бюджету

У 2018 році діятимуть три обласні цільові програми.

Так, відповідно до Програми передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості Чернігівської області на 2016-2020 роки в обласному бюджеті заплановано майже 1,2 мільйона гривень субвенції районним бюджетам для придбання молодої худоби.

На реалізацію Програми фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області на 2016-2021 роки цьогоріч з обласного бюджету планується виділити чверть мільйона гривень.

На виконання заходів Програми використання та охорони земель Чернігівської області на 2011-2020 роки передбачено 90 тисяч гривень.

 

Матеріали Департаменту інформації
та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України,

Департаменту агропромислового розвитку
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода