back

«Доступні ліки» : чернігівські фахівці діляться досвідом з усією Україною

01-02-2018 | 16:39

Начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш та заступник генерального директора КП обласної ради «Ліки України» Лариса Мартиненко взяли участь у програмі Українського радіо «Вся країна», де у режимі прямого ефіру розповіли про виконання програми «Доступні ліки» на Чернігівщині.

Така увага столичних журналістів була викликана тим, що, за даними Міністерства охорони здоров’я України, лише дві області — Чернігівська та Полтавська забезпечили своєчасне фінансування реалізації цієї урядової програми.

Минулого року на Чернігівщині на ці цілі було виділено 18 мільйонів 776 тисяч гривень, – повідомив Петро Гармаш. — У 2018 році на «Доступні ліки» передбачено 26 мільйонів 631 тисяча гривень. Обласне управління охорони здоров’я тісно співпрацює з центрами первинної медико-санітарної допомоги, щоб державну підтримку отримали люди, які її потребують, незалежно від того, де вони проживають.

Враховуючи специфіку регіону, його демографічні особливості, хід виконання програми доводиться постійно тримати в полі зору як сімейним лікарям, які призначають лікування, так і фельдшерам, які контролюють прийом препаратів, у тому числі й передбачених програмою, опікуються доставкою рецептів до людей похилого віку.

На сьогодні в області долучилися до програми 136 аптек. Це число постійно збільшується. Отже, аптечна мережа зацікавлена працювати з «Доступними ліками».

Договори на участь у програмі «Доступні ліки» уклали 69 аптечних закладів нашого комунального підприємства: 15 — в обласному центрі, інші — в районах. У кожному з районів задіяні таким чином як мінімум 2 аптеки, — розповіла Лариса Мартиненко. — Проблем практично немає, єдине побажання, щоб такі ліки доставляли оптові фірми-постачальники. Ліки завжди є, аптечні заклади отримують їх, як правило, двічі-тричі на тиждень.

Ще однією складовою успішної реалізації програми Петро Гармаш визначив постійне інформування населення:

Найближчим часом перелік аптек, де можна придбати «доступні ліки», буде розміщений і на сайті Управління охорони здоров’я ОДА. Втім, далеко не всі, особливо люди похилого віку, мають змогу користуватися сучасними технологіями. Тому ми і співпрацюємо зі ЗМІ області, і вишукуємо інші способи поінформувати населення про можливості та переваги, надані цією урядовою програмою.

 

 

За повідомленням прес-служби Управління
охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації